Matična kompanija Google-a, Alphabet, ubrzala je rast poslovanja i povećala profitabilnost u prvom tromesečju, dok je najava isplate prve dividende dodatno dovela do snažnog rasta cene akcija.

Prihod u periodu januar-mart porastao je 15,4 odsto na 80,54 milijarde dolara (konsenzus 78,59 milijardi dolara), što je najbrža stopa rasta još od početka 2022. godine.

Google-ov reklamni biznis porastao je 13,6 odsto na 70,4 milijarde dolara, dok je u okviru njega Youtube povećao prihode za petinu na 8,1 milijardu dolara (konsenzus 7,72 milijarde dolara).

Cloud segment poslovanja zabeležio je rast od 28,4 odsto na 9,6 milijardi dolara, uz veliki rast operativnog profita sa prošlogodišnjih 191 milion na 900 miliona dolara.

Cloud biznis Alphabet-a ubrzao u odnosu na prethodni kvartal (prihodi u mlrd USD)

Izvor: Alphabet

Ukupan operativni profit skočio je 46,3 odsto na 25,5 milijardi dolara, dok je operativna margina dostigla 31,6 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 25 odsto, u velikoj meri usled bolje kontrole troškova.

Neto dobit po akciji (EPS) skočila je 61,5 odsto na 1,89 dolara, iznad konsenzusa od 1,51 dolar.

Kada su u pitanju kapitalna ulaganja, kompanija je zabeležila rast CAPEX-a od 91 odsto na 12 milijardi dolara, a uprava je obećala kvartalnu potrošnju na ovom ili nešto višem nivou. Najveći deo povećanih ulaganja kompanija ulaže u izgradnju novih data centara i čipova za veštačku inteligenciju, a uprava je naglasila da je zadovoljna povećanjem pretrage od strane korisnika koji isprobavaju kompanijske nove alate bazirane na veštačkoj inteligenciji.

Slično kao i Meta koja je dividendu obelodanila u februaru, Alphabet je usvojio prvu dividendu od 20 centi po akciji kvartalno, sa namerom da se „kvartalna dividenda u novcu isplaćuje i u budućnosti“.

Kompanija je takođe odobrila sticanje sopstvenih akcija od dodatnih 70 milijardi dolara što će omogućiti, uprkos blagom padu, i dalje jaka novčana pozicija od 108 milijardi dolara.

Akcije Alphabet-a u prodruženom trgovanju skočile su 12 odsto na 176,9 dolara, nakon što su pre toga u 2024. porasle oko 12 odsto.

Izvor: CNBC, Alphabet, Momentum