Protekla sedmica na Volstritu donela je prvi nedeljni pad indeksa tehnoloških akcija, Nasdaq, u ovoj godini čime je prekinut njegov snažan oporavak od starta januara. Ova korpa akcija, koju sačinjavaju kompanije koje godinama beleže visoke stope rasta poslovanja na trendu ubrzane digitalizacije, beleži plus od početka godine od oko 12 procenata.

U odsustvu značajnijih makroekonomskih objava, pažnja investicione javnosti protekle sedmice bila je okrenuta ka samim kompanijama i njihovim objavama, bilo kvartalnih rezultata poslovanja ili drugih bitnih događaja.

Nakon što je Microsoft saopštio da planira da integriše tehnologiju na kojoj se bazira funkcionisanje četbota ChatGPT u sopstveni Internet pretraživač Bing, a Alphabet trapavo predstavio sopstveni projekat Bard koji je već na predstavljanju napravio gaf prilikom formulisanja odgovora došlo je do pada akcija Alphabet-a u samo jednom danu od sedam odsto, te dodatnih pet odsto do kraja nedelje.

Procenjuje se da Google drži preko 90 odsto tržišta Internet pretraživanja i samim tim ubira ogroman kolač prihoda od tržišta digitalnog oglašavanja, dok Microsoft zasad ubira samo mrvice sa sopstvenim pretraživačem. Investitori u akcije Microsoft-a se nadaju da bi ova situacija mogla da se promeni, pa su akcije ove kompanije stizale prošle sedmice do najvišeg nivoa od avgusta prošle godine.

Izvor: Momentum