Američka kompanija Amazon planira da otpusti više od 18 hiljada radnika odnosno oko jedan odsto ukupne radne snage, saopštio je prvi čovek kompanije Endi Džesi, navodeći da je ova odluka došla nakon usvajanja godišnjeg plana poslovanja.

Odluka o otpuštanju trebalo bi da stupi na snagu od 18. januara i u velikoj meri će se odnositi na sektore maloprodaje i ljudskih resursa.

Ovakav potez nije došao kao iznenađenje za radnike Amazona jer su otpuštanja počela još prošle godine kada se očekivalo da će otkazima biti pogođeno oko 10.000 ljudi.

Aktuelno smanjivanje radne snage najveći je rez među tehonološkim kompanija tokom silaznog trenda koji je na snazi, ali Amazon je i ubedljivo najveći poslodavac sa više od 1,5 miliona zaposlenih na kraju septembra.

Amazon je na kraju septembra imao preko 1,5 miliona zaposlenih 

Izvor: Bloomberg

Ovaj najveći svetski online trgovac morao je krajem prošle godine da se prilagođava usporenom rastu e-trgovine nakon što su se kupci vratili navikama od pre pandemije. Amazon je odložio otvaranje novih skladišta i zaustavio zapošljavanje u maloprodajnom segmentu. Potom je zaustavljeno zapošljavanje i korporativnog osoblja da bi usledilo i njegovo smanjivanje.

Kompanija je takođe ukinula ili ograničila eksperimentalne i neprofitabilne projekte, uključujući timove koji rade na razvoju zdravstvenih usluga na daljinu, robotima za isporuke i uređajima koji omogućavaju video pozive za decu.

Akcije Amazona koje su prošle godine pale skoro 50 procenata, na današnjem pred-trgovanju beleže rast od 2,7 odsto na 87,4 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum