Najveći globalni e-trgovac i pružalac cloud usluga, Amazon, objavio je kvartalne rezultate poslovanja iznad očekivanja, ohrabrivši investitore da cloud usluge kompanije koje donose gro profita dobijaju na ubrzanju.

Prihod u trećem tromesečju porastao je 13 odsto na 143,1 milijardu dolara, što je bilo iznad konsenzusa od 141,6 milijardi dolara.

Operativni profit od 11,2 milijarde dolara bio je značajno iznad prošlogodišnjeg rezultata od 2,5 milijardi dolara i konsenzusa od 7,71 milijardu dolara.

Online trgovački biznis takođe je bio iznad očekivanja. Prihod je porastao sedam odsto na 57,3 milijarde dolara, u periodu koji je uključio i Amazonov Prime Day, letnji događaj koji je podstakao rast prihoda. Operativni profit na severnoameričkom tržištu bio je najveći od početka 2021. godine i dostigao je 4,3 milijarde dolara u odnosu na negativan rezultat prošle godine. Međunarodno poslovanje je takođe povećalo efikasnost i stiglo je nadomak praga profitabilnosti.

Operativni profit Amazona na rekordnom nivou (u mUSD)

Izvor: Amazon

Marketinški prihodi skočili su 26 odsto na 12 milijardi dolara, i takođe su bili iznad konsenzusa. Kada su u pitanju troškovi vezani za prodaju i marketing, zabeležen je prvi godišnji pad još od 2015. godine. S druge strane, troškovi na tehnologiju i infrastrukturu skočili su 8,8 odsto, ali beleže veliko usporavanje.

Prihod u cloud diviziji skočio je 12 odsto na 23,1 milijardu dolara, što je neznatno više u odnosu na prethodno tromesečje te je kompanija zabeležila prvi kvartalni rast u ovom segmentu poslovanja u skoro dve godine. Operativni profit u segmentu od nepunih sedam milijardi dolara skočio je 29 procenata i bio je iznad konsenzusa od 5,7 milijardi dolara. Operativna margina cloud usluga dostigla je najviši nivo od prvog kvartala prošle godine.

Uprava kompanije je saopštila da se ovaj segment poslovanja stabilizuje, najavivši da je potpisano nekoliko novih poslova koji će početi sa realizacijom ovog meseca, dok će tražnja za primenjenom veštačkom inteligencijom verovatno podstaći rast prihoda u budućnosti.

Uprava kompanije u tekućem kvartalu očekuje prihod od 160-167 milijardi dolara, u odnosu na konsenzus od 166,6 milijardi dolara. Operativni profit se očekuje u rasponu 7-11 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 8,71 milijardu dolara.

Akcije kompanije u pred-trgovanju beleže rast od pet procenata na 125,6 dolara, nakon što su prethodno porasle u 2023. godini oko 42 procenta.

Izvor: Amazon, Bloomberg, Momentum