Najveći globalni e-trgovac i pružalac cloud usluga, Amazon, objavio je kvartalne rezultate iznad očekivanja, uz veliki doprinos cloud usluga i reklamnog segmenta poslovanja.

Prihod u periodu januar-mart skočio je 12,5 odsto na 143,3 milijarde dolara i bio je iznad konsenzusa od 142,5 milijardi dolara.

Dobit po akciji (EPS) je skoro utrostručena na 0,98 dolara, iznad očekivanih 0,83 dolara. Operativni profit skočio je više od tri puta na 15,3 milijarde dolara, daleko prevazilazeći rast prihoda, što je još jedan od signala poboljšane ekonomičnosti kompanije.

Prihod u segmentu cloud usluga (AWS), koje su donele 62 odsto operativnog profita (9,4 milijarde dolara), skočio je 17 odsto na 25,0 milijardi dolara, iznad konsenzusa od 24,5 milijardi dolara. U prošloj godini usporen je rast cloud-a nakon što su kompanije smanjile budžete. Međutim, uprava Amazona je uverena da se optimizacija troškova klijenata postepeno privodi kraju i da će tražnja za generativnom veštačkom inteligencijom podstaći ovaj segment poslovanja.

Marketinški prihodi skočili su u kvartalu 24 odsto na 11,8 milijardi dolara, iznad konsenzusa od 11,7 milijardi dolara, nakon što je kompanija uvele reklame na striming platformi Prime Video.

Operativni profit nastavio rast usled primene mera rezanja troškova (u mUSD)

Izvor: Amazon

Američki online trgovački biznis zabeležio je rast prodaje od 12 odsto na 86,3 milijarde dolara uz operativni profit od skoro pet milijardi dolara. Međunarodni segment je zabeležio rast prodaje od 10 odsto na 31,9 milijardi dolara, vrativši se posle dužeg vremena operativnom profitu od 0,9 milijardi dolara.

U tekućem kvartalu kompanija očekuje operativni profit u rasponu 10-14 milijardi dolara u odnosu na 7,7 milijardi dolara prošle godine. Prihod se očekuje u rasponu 144-149 milijardi dolara, što pretpostavlja stopu rasta od 7-11 odsto, ispod konsenzusa od 12 procenata.

Uprava kompanije je saopštila da će akcionari zasad ostati bez dividende odnosno da ostaje privržena dugoročnoj filozofiji investiranja u rastuće inicijative. Ove godine su najpre Meta, a potom Alphabet uveli po prvi put isplatu dividende, što je dovelo do snažnog rasta u ceni njhovih akcija.

Kada su kapitalna ulaganja u pitanju, Amazon planira da dodatno investira u data centre tako da će CAPEX od 14 milijardi dolara iz prvog kvartala biti znatno premašen u narednom periodu.

Akcije Amazona po objavi rezultata skočile su 2,2 odsto na 178,9 dolara, dok su od početka godine u plusu oko 18 procenata.

Izvor: CNBC, Amazon, Momentum