Američki dizajner čipova, Advanced Micro Devices (AMD), objavio je kvartalne rezultate poslovanja iznad očekivanja, dok je slabiju prognozu prihoda u tekućem kvartalu, usled usporavanja industrije video igrica, neutralisala optimistička najava plasmana čipa za AI sisteme.

Prihod u periodu jul-septembar porastao je 4,2 odsto na 5,8 milijardi dolara, što je bilo iznad konsenzusa od 5,69 milijardi dolara.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) porasla je četiri odsto na 0,70 dolara i bila je iznad konsenzusa od 0,68 dolara. Prilagođena bruto margina od 51,1 odsto bila je za 1,2 procentna poena viša u odnosu na isti period prošle godine.

AMD očekuje ubrzanje rasta prihoda u 4Q

Izvor: AMD

Segment orijentisan na PC tržište, Klijenti, zabeležio je rast prihoda od 42,2 odsto na 1,45 milijardi dolara, iznad konsenzusa od 1,23 milijarde dolara. Nakon četiri vezana kvartala oštrog pada tržište PC-a se počelo oporavljati, a ovaj trend je nedavno u korporativnoj objavi najavio i Intel.

Segment Gejminga zabeležio je pad prihoda od 7,7 odsto na 1,51 milijardu dolara, ispod konsenzusa od 1,53 milijarde dolara. Segment Ugradnih sistema takođe je zabeležio pad od 4,6 odsto na 1,24 milijarde dolara i ponovo je doneo gro profitabilnosti. Međutim, i drugi proizvođači su ukazali na slabljenje tražnje na tržištu industrijskih čipova što će se nastaviti i u narednom periodu. Biznis sa Data centrima doneo je prihod od 1,6 milijardi dolara, neznatno ispod konsenzusa i realizacije u istom periodu prošle godine.

Kompanija je saopštila da postoji velika tražnja za MI300 procesorom koji će biti konkurencija pre svega Nvidiji na tržištu AI akceleratora, a očekuje se da bi mogao doneti prihod u tekućem kvartalu od 400 miliona dolara odnosno preko dve milijarde u 2024. godini.

Ova najava potisnula je lošiju prognozu uprave u pogledu prihoda u tekućem kvartalu koja je u prvi mah oborila akcije kompanije za pet procenata. U tekućem kvartalu projektovni su prihodi u rasponu 5,8-6,4 milijarde dolara, u odnosu na konsenzus od 6,4 milijarde dolara. Uprava je naglasila „očekivanu slabiju prodaju u segmentu Gejminga“, a nastavak slabljenja se očekuje i u segmentu Ugradnih sistema. Prilagođena bruto margina očekuje se na nivou od 51,5 odsto.

Akcije kompanije su u post-trgovanju zabeležile neznatan pad na 98,4 dolara, nakon što su u prethodno u redovnom trgovanju skočile 2,4 odsto.

Izvor: AMD, Bloomberg, Momentum