Američki dizajner čipova, Advanced Micro Devices (AMD), objavio je kvartalne rezultate iznad očekivanja tržišta i najavio značajniji napredak na polju razvoja čipova baziranih na veštačkoj inteligenciji (AI).

Prihod kompanije u drugom kvartalu pao je 18 odsto na godišnjem nivou na 5,36 milijardi dolara, ali je bio iznad konsenzusa od 5,32 milijarde dolara.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) oslabila je 45 odsto na 0,58 dolara i bila je neznatno iznad očekivanja od 0,57 dolara. Bruto margina od 50 odsto bila je na nivou prethodnog tromesečja, ali četiri procentna poena ispod prošlogodišnjeg nivoa.

Segment orijentisan na PC tržište, Klijenti, postigao je u kvartalu rezultate bolje od očekivanja, nakon što se situacija na tržištu u pogledu zaliha počela popravljati. Prihod u ovom segmentu pao je 54 odsto na 998 miliona dolara, ali je bio iznad konsenzusa od 840,9 miliona dolara.

Segment Gejminga zabeležio je pad od četiri odsto na 1,58 milijardi dolara, ispod konsenzusa od 1,62 milijarde dolara, dok je segment Ugradnih sistema i u ovom kvartalu doneo gro profitabilnosti kompaniji. Ovaj biznis razvijen preuzimanjem Xilinx-a  registrovao je prihod od 1,46 milijardi dolara, što predstavlja rast od 16 odsto godišnje, ali i pad od 6,6 odsto kvartalno usled slabosti na tržištu telekomunikacija.

Biznis sa Data centrima beleži sporiji oporavak, te su prihodi u kvartalu pali 11 odsto na 1,32 milijarde dolara, ispod konsenzusa od 1,4 milijarde dolara. Iz kompanije očekuje da bi tražnja za ovim proizvodima mogla da ubrza u drugoj polovini godine, posebno u četvrtom tromesečju kada će kompanija imati na tržištu čip MI300 akcelerator koji bi trebalo da zadovolji rastuću tražnju na polju AI.

AMD očekuje povratak na stazu rasta u 3Q (godišnje stope rasta prihoda)

Izvor: AMD

Govoreći  detaljnije o razvoju veštačke inteligencije, uprava kompanije očekuje da tržište za AI akceleratore u Data centrima dostigne 150 milijardi dolara do 2027. godine, a da je trenutno tražnja za kompanijskim proizvodima baziranim na AI porasla sedam puta u odnosu na prošli kvartal s obzirom da se klijenti pripremaju da pojačaju sopstvenu infrastrukturu.

Jedan od problema na ovom polju su sankcije američke administracije prema Kini, te će kompanija pokušati, nalik onome što čini NVIDIA, da na ovom tržištu plasira slabije proizvode koji zadovoljavaju američke restrikcije.

U tekućem kvartalu kompanija očekuje prihode u rasponu 5,4-6,0 milijardi dolara (konsenzus 5,84 milijarde dolara), što na sredini raspona pretpostavlja godišnji rast prihoda od 2,5 odsto. Prilagođena bruto margina se očekuje na nivou od 51 odsto.

Akcije AMD-a beleže rast od dva odsto u pred-trgovanju na 120 dolara, nakon što su prethodno u 2023. zabeležile skok od oko 81 odsto.

Izvor: Bloomberg, AMD, Momentum