Drugi po veličini američki dizajner čipova, Advanced Micro Devices (AMD), i u tekućem kvartalu očekuje dobre rezultate u segmentu Data centra, dok će teg na rezultatima ponovo biti PC tržište čije slabljenje se očekuje i u narednom periodu.

Uprava kompanije je dala prognozu za rezultate u četvrtom kvartalu i čitavu godinu ispod očekivanja, ali su akcije porasle nakon objave jer su ulagači bili spremni i za lošiju najavu.

Kompanija je saopštila da je pad poslovanja u periodu jul-septembar ispod ranijih očekivanja došao usled „slabljenja PC tržišta i značajnog smanjenja zaliha u svim delovima njegovog lanca snabdevanja“.

Prihod u periodu porastao je 29,2 odsto na 5,57 milijardi dolara, neznatno ispod 5,6 milijardi dolara što je bio revidirani podatak koji je kompanija preliminarno najavila pre oko mesec dana.

Prilagođena dobit po akciji pala je osam odsto na 0,67 dolara i takođe je bila neznatno ispod revidiranog očekivanja od 0,70 dolara.

Rast poslovanja bio je podržan segmentima Data centara i Ugradnih sistema, dok je segment orijentisan na PC tržište pao 40 procenata i dominantno uticao na usporavanje rasta u kvartalu.

Kompanija u tekućem kvartalu očekuje prihod od 5,2-5,8 milijardi dolara, ispod konsenzusa od 5,94 milijarde dolara, što bi predstavljalo rast od 14 odsto, primarno zahvaljujući segmentima Data centra i Ugradnih sistema. Prilagođena bruto margina očekuje se na nivou od 51 odsto.

Za čitavu godinu uprava očekuje prihod od 23,2-23,8 milijarde dolara uz potencijalni rast na godišnjem nivou od 41 odsto. Prilagođena margina se očekuje na nivou od oko 52 odsto.

Akcije AMD-a su porasle u produženom trgovanju 4,3 odsto na 62,2 dolara, dok od početka godine beleže minus od 56,8 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum