Američki dizajner čipova, Advanced Micro Devices (AMD), zabeležio je oštar pad vrednosti nakon što je usled slabog PC tržišta dao prognozu kvartalnih rezultata ispod očekivanja, koja je bacila u senku optimističke najave kompanije da bi tržište čipova trebalo da se oporavi u drugoj polovini godine.

Prihod kompanije u periodu januar-mart oslabio je 9,1 odsto na 5,35 milijardi dolara, ali je bio iznad konsenusa od 5,31 milijardu dolara.

Data centar segment je zabeležio prihode kao i prošle godine na nivou od 1,30 milijardi dolara, dok je segment orijentisan na PC tržište, Klijenti, zabeležio pad od 65 odsto na 739 miliona dolara, nakon što je u prošlom kvartalu pao blažom stopom od 51 odsto.

Segment Gaming-a registrovao je pad od šest odsto na 1,76 milijardi dolara, dok su Ugradni sistemi bili najveći generatori rasta poslovanja sa prihodom od 1,56 milijardi dolara, ali pre svega usled efekta preuzimanja Xilinx-a.

AMD očekuje povratak na staze rasta u drugoj polovini godine

Izvor: AMD

Ovaj segment je doneo gro profitabilnosti kompaniji, a prilagođena bruto margina pala je u kvartalu tri procentna poena na 50 odsto.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) pala je 47 odsto na 0,60 dolara, ali je bila iznad očekivanja od 0,56 dolara.

Uprava AMD-a očekuje da je prvo tromesečje bilo dno tržišta za kompanijski PC biznis i čitavu industriju. Kompanija očekuje da će se u drugoj polovini godine vratiti na staze rasta, delimično i zahvaljujući novim čipovima na polju veštačke inteligecije. Uprava očekuje da će u četvrtom kvartalu početi da beleži rast prihoda sa cloud klijentima orijentisanim na veštačku inteligenciju, a da će mnogo značajniji doprinos poslovanju sa ovog polja doći u 2024. godini.

Kompanija u tekućem kvartalu očekuje prihod u  rasponu 5,0-5,6 milijarde dolara, pre svega usled očekivanog rasta segmenta Data centara i Ugradnih sistema,  uz bruto marginu od oko 50 odsto. Analitičari su očekivali prihod od 5,48 milijardi dolara i operativnu marginu od 50,4 odsto.

Akcije kompanije u pred-trgovanju beleže pad od 7,1 odsto na 83,5 dolara, dok su od početka godine u plusu od oko 29 odsto.

Izvor: Reuters, AMD, Momentum