Akcije američke avio-kompanije American Airlines zabeležile su oštar pad vrednosti na današnjem trgovanju nakon što je kompanija smanjila očekivanja u pogledu poslovnih izgleda i obelodanila odlazak komercijalnog direktora.

American je saopštio da u tekućem kvartalu sada očekuje prilagođenu dobit po akciji (EPS) od 1,00-1,15 dolara u odnosu na raniju prognozu od 1,15-1,45 dolara, što je korekcija od 17 odsto na sredini raspona.

Ova kompanija je takođe saopštila da će operativna margina biti oko procentnog poena niža u odnosu na raniju prognozu, s obzirom da se prihod po raspoloživoj milji sedišta kreće znatno ispod prethodnih izgleda.

Odlazeći komercijalni direktor kompanije ostaće upamćen kao tvorac projekta prodaje karata sa fokusom na kompanijsku aplikaciju i internet prezentaciju u odnosu na prethodno dominantni model prodaje preko agencija.

Akcije kompanije beleže pad srednom trgovačkog dana od oko 15 procenata na 11,5 dolara, a korekciju od oko u proseku dva odsto beleže i ostali veliki američki avio-prevoznici.

Izvor: WSJ, Momentum