American Express objavio je kvartalne rezultate poslovanja ispod očekivanja tržišta nakon što je ova kartičarska kompanija rezervisala još više sredstava za nastupajuće dane kako bi se pripremila za period pogoršanih ekonomskih prilika.

Sa nadolazećom recesijom i visokom inflacijom koja je povećala troškove potrošača poslednjih meseci, verovatnoća da korisnici neće moći da vraćaju dugove nastale po kreditnim karticama značajno je porasla.

Rezervisanja za kreditne gubitke American Express-a iznosila su 1,03 milijarde dolara u izveštajnom kvartalu, u poređenju sa samo 53 miliona dolara pre godinu dana.

Rezultati American Express-a došli su nakon što su rivali Visa i Mastercard premašili kvartalna očekivanja, ali su i upozorili da će rast prihoda usporiti tokom ove godine jer je nagomilana potražnja za putovanjima koja je narasla sa prestankom pandemije počela da opada.

Ipak, tipično jaka praznična sezona dovela je do toga da inflacija nije mnogo uticala na AmEx-ove uglavnom bogate klijente da troše na poklone, putovanja i zabavu, održavajući obime potrošnje i dalje visokim.

Neto dobit kompanije u periodu oktobar-decembar pala je za devet odsto na 1,57 milijardi dolara, ili 2,07 dolara po akciji, u odnosu na očekivanja tržišta od 2,22 dolara.

Prihod kompanije povećan je 17 odsto na 14,2 milijarde dolara, neznatno ispod očekivanja.

Uprava je dala snažnu prognozu rezultata u tekućoj godini sa očekivanim rastom prihoda od 15-17 odsto i dobitkom po akciji od 11-11,40 dolara, znatno preko konsenzusa od 10,45 dolara.

Akcije American Express-a u pred-trgovanju beleže rast od 5,2 odsto na 164 dolara, nakon što su prošle godine izgubile na vrednosti skoro deset procenata.

Izvor: Bloomberg, Momentum