Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) odobrila je trgovanje ETF-ovima (exchange-traded funds) u čijoj je osnovi bitcoin, premda je ova institucija upozorila na rizike oko investiranja u ovu kriptovalutu.

Dugo očekivano trgovanje ovim ETF-ovima moglo bi da otpočne već u četvrtak nakon što SEC odobri promene u pravilima koje omogućavaju njihovo listiranje.

SEC je godinama odbijala spot bitcoin ETF-ove, tvrdeći da nije bilo dovoljno nadzora za prevare i manipulacije na tržištima na kojima se trguje bitcoin-om. Međutim, federalni apelacioni sud je prošle godine saopštio da se SEC odnosila proizvoljno prilikom odbijanja konverzije fonda Grayscale Bitocin Trust u ETF, što je bio uvod u aktuelnu odluku.

Komisija je saopštila da „iako je odobrila listing i trgovanje određenim bitcoin ETP-ovima, nije odobrila niti podržala bitcoin“, te da bi investitori „trebalo da ostanu oprezni u pogledu velikog broja rizka povezanih sa bitcoin-om“.

Komisija je ukazala i na razliku između ranije odobrenih ETF-ova u čijoj su osnovi robe, navodeći da je bitcoin drugačiji jer je to „pre svega špekulativna, volatilna imovina koja se takođe koristi za nezakonite aktivnosti uključujući ucenjivanje, pranje novca, izbegavanje sankcija i finansiranje terorizma“.

Odobrenje SEC-a uključuje nekolicinu instrumenata koji će biti ponuđeni od strane glavnih kreatora ETF-ova, kao što su BlackRock, Fidelity i Invesco.

Bitcoin je zabeležio snažan rast na današnjem trgovanju preko nivoa od 49 hiljada dolara, da bi kasnije tokom dana bili neutralisani skoro svi dobici.

Izvor: Barrons, Momentum