Najveće američke banke povećale su rezervisanja u četvrtom kvartalu i objavile slabe rezultate iz segmenta investicionog bankarstva, istovremeno ističući oprez u pogledu očekivanog rasta neto prihoda od kamata, pošto je stanje privrede i dalje neizvesno.

Poslovni izgledi američkih banaka podriveni su sukobom između Rusije i Ukrajine i slabljenjem ekonomskih stimulansa iz perioda pandemije. Viši troškovi pozajmljivanja nakon što je Fed povećao kamate takođe su smanjili potražnju za stambenim kreditima i kreditima za automobile.

JPMorgan, Wells Fargo i Bank of America dali su ili razočaravajuće ili neizvesne izglede za neto prihod od kamata. JPMorgan je dao prognozu neto prihoda od kamata u visini od 74 milijarde dolara, ispod konsenzusa, dok je BoA saopštila da su izgledi za kamate isuviše neizvesni da bi prognozirala nivo neto prihoda. Wells Fargo je prognoziroa rast neto prihoda od kamata za 10 odsto (konsenzus rast od 16 odsto), dok je Citi ovaj rezultat očekuje na nivou od oko 45 milijardi dolara u odnosu na 43,5 milijardi dolara u 2022. godini.

Sveukupno posmatrano, JP Morgan, BoA, Citi i Wells Fargo ostvarili su u periodu oktobar-decembar profit u rasponu rasta od šest odsto do pada od 50 procenata. Prihodi od trgovanja pomogli su da se delimično neutrališe veliki pad investicionog bankarstva, dok je povećanje kamatnih stopa pomoglo neto prihodima od kamata.

Profit JP Morgana je nadmašio procene, skočivši šest odsto, zahvaljujući rastu prihoda od trgovanja, a uprava je najavila i nastavak sticanja sopstvenih akcija. BoA je objavila rast profita od dva odsto, dok je Citi zabeležio pad od 21 odsto, pre svega pod uticajem slabog učinka investicionog bankarstva. Wells Fargo je izvestio da je prepolovio profit usled povećanja troškova za tri milijarde dolara.

Ove četiri banke su izdvojile ukupno oko četiri milijarde dolara za potencijalne gubitke po budućim lošim kreditima: JP Morgan 1,4 milijarde dolara, Wells Fargo 957 miliona dolara, BoA 1,1 milijardu dolara i Citi 640 miliona dolara.

Banke su tokom kvartala bile pogođene oštrim padom aktivnosti spajanja, akvizicija i inicijalnih javnih ponuda. Globalni prihodi od investicionog bankarstva pali su na 15,3 milijarde dolara u četvrtom kvartalu, što je za više od 50 odsto slabije u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci Dealogic-a.

Nakon pada na početku trgovanja, bankarske akcije beleže rast u proseku od oko dva odsto sredinom trgovačkog dana.

Izvor: Reuters, Momentum