Proizvođač iPhone-a, Apple, objavio je kvartalne rezultate poslovanja neznatno iznad očekivanja tržišta i najavio do sada najveći program otkupa sopstvenih akcija.

Prihod u fiskalnom drugom kvartalu koji se završava u martu oslabio je 4,3 odsto na 90,8 milijardi dolara i bio je neznatno iznad konsenzusa od 90,01 milijardu dolara.

Uprava kompanije ovaj pad pripisuje vanredno povišenoj prodaji prošle godine od pet milijardi dolara nakon što su ukinute pandemijske mere u Kini, ali svakako je uticaj na lošiju realizaciju imala i jača konkurencija na ovom tržištu, pre svega u vidu kompanije Huawei.

Prihod od prodaje iPhone-a pao je 10,5 odsto na nepunih 46 milijardi dolara i bio je tik ispod konsenzusa. Izuzimajući efekat povećane prodaje u Kini prošle godine prodaja bi bila na sličnom nivou. Prodaja kompanije u Kini pala je 8,1 odsto na 16,37 milijardi dolara, ali je bila znatno iznad konsenzusa od 15,59 milijardi dolara.

Apple ponovo sa padom prodaje nakon prekinutog silaznog trenda u 1Q

Izvor: Apple

Prihod od prodaje Mac kompjutera porastao je četiri odsto na 7,5 milijardi dolara, nadmašivši konsenzus od 6,86 milijardi dolara, dok je prihod od prodaje iPad-a od 5,6 milijardi dolara bio ispod konsenzusa od 5,91 milijardu dolara. Ova proizvodna linija nije osvežena još od 2022. godine, a predstavljanje novog iPad-a očekuje se u maju.

Ostali proizvodi, koji obuhvataju slušalice, satove i zvučnike, pretrpeli su pad prihoda od 10 odsto na 7,9 milijardi dolara, ispod konsenzusa od 8,08 milijardi dolara.

Prihodi od usluga, koji beleže rast u proteklom periodu uprkos anemičnim ukupanim prihodima kompanije, dostigli su 23,9 milijardi dolara (rast od 14,2 odsto), iznad konsenzusa od 23,27 milijardi dolara. Kompanija trenutno ima bazu od preko milijardu korisnika Apple prodavnice.

Dobit po akciji (EPS) od 1,53 dolara bila je iznad konsenzusa od 1,50 dolara. Bruto margina od 46,6 odsto bila je na nivou konsenzusa ali i 60 baznih poena viša u odnosu na prethodni kvartal, što je doprineo padu neto dobiti od svega dva odsto na 24 milijarde dolara.

Uprava kompanije je povećala kvartalnu dividendu za četiri odsto na 0,25 dolara po akciji i povećala program otkupa sopstvenih akcija za 110 milijardi dolara, što je rast od 22 odsto u odnosu na prethodni program. Kompanija je zaključno sa 2023. godinom otkupila sopstvene akcije u vrednosti od 658 milijardi dolara, što je oko četvrtine njene trenutne tržišne kapitalizacije.

Uprava kompanije u tekućem kvartlau očekuje rast niskim jednocifrenim stopama dok je konsenzus tržišta bio rast od 1,3 odsto. Kada je u pitanju prodaja iPhone-a, izostala je bliža odrednica u pogledu trenda ovog i dalje ključnog segmenta poslovanja kompanije.

Akcije Apple-a u produženom trgovanju skočile su šest odsto na 183,5 dolara, a od početka godine su u minusu oko pet procenata.

Izvor: CNBC, Momentum