Nemiri u ključnom proizvodnom kompleksu kompanije Apple, kineskom gradu Žengžu, verovatno će rezultirati u smanjenoj proizvodnji modela telefona IPhone Pro od oko šest miliona, prenosi Bloomberg pozivajući se na izvore upoznate sa operativnim poslovanjem kompanije.

Projektovano smanjenje proizvodnje ostaje samo pretpostavka u ovom trenutku jer i dalje mnogo zavisi od toga koliko brzo Foxconn Technology Group, tajvanska kompanija koja upravlja objektom, može da vrati ljude na montažne linije posle nasilnih protesta protiv covid ograničenja.

Proizvodni kompleks u Žengžuu nedeljama je bio opterećen usled zatvaranja i pobune radnika nakon što je širenje zaraze ostavilo Foxconn i lokalne vlasti da se bore u obuzdavanju epidemije. Hiljade zaposlenih pobeglo je u oktobru usled nestašica hrane, da bi ih zamenili novi radnici koji su se pobunili zbog niskih plata i karantina.

Postrojenje Foxconn-a proizvodi veliku većinu iPhone 14 Pro i Pro Max modela, koji su trenutno najtraženiji Apple-ovi proizvodi na tržištu, dok potražnja za standardnim modelima iPhone 14 beleži slabljenje.

Kao rezultat sličnih problema početkom novembra, Apple je spustio planirani obim proizvodnje na oko 87 miliona jedinica sa ranije projektovanih 90 miliona jedinica.

Akcije Apple-a beleže pad u pred-trgovanju od oko dva odsto na 145,1 dolar, nakon što su u petak registrovale identičnu korekciju.

Izvor: Bloomberg, Momentum