Najveća svetska kompanija, Apple, objavila je sinoć dovoljno dobre kvartalne rezultate da izbegne sudbinu većine velikih tehnoloških kompanija koje su ove nedelje listom beležile drastične korekcije njihovih vrednosti.

Premda su prihodi od prodaje iPhone-a i usluga bili nešto slabiji od prognoza, ukupni rezultati Apple-a su bili bolji u odnosu na očekivanja.

Prihod u periodu jul-septembar porastao je 8,1 odsto na oko 90,1 milijardu dolara, što je bilo iznad konsnzusa od 88,6 milijardi dolara, dok je dobit po akciji (EPS) od 1,29 dolar takođe bila iznad prosečne projekcije od 1,26 dolara.

Prodaja iPhone-a, koja čini i dalje gro poslovanja kompanije, donela je prihod od 42,6 milijardi dolara, dok je tržište očekivalo neznatno bolji rezultat. Takođe, prihodi od usluga, poput Apple Music i TV+ streaming platformi, iznosili su 19,2 milijarde dolara, ispod očekivanja od skoro 20 milijardi dolara.

Najsvetslija tačka izveštaja bila je prodaja Mac-ova koja je dostigla 11,5 milijardi dolara, znatno preko očekivanja od 9,25 milijarde dolara. Ovome su svakako doprineli redizajnirani modeli MacBook Air i 13-inčni MacBook Pro, dva Apple-ova najpopularnija kompjutera.

Kompanija još od izbijanja pandemije ne daje finansijska očekivanja za budući period, dok analitičari očekuju da bi u prazničnoj sezoni Apple mogao da ostvari rekordni kvartalni prihod od oko 128 milijardi dolara uz rast od oko tri odsto.

Akcije Apple-a porasle su u produženom trgovanju 0,7 odsto na 145,7 dolara, dok od početka godine beleže pad od 17,9 odsto.

Izvor: Bloomberg, Momentum