Američki proizvođač mobilnih telefona iPhone, Apple, odustao je od planiranog povećanja proizvodnje novog modela, nakon što je očekivani rast tražnje izostao, prenosi Bloomberg pozitivajući se na neimenovane izvore.

Prema istim navodima, Apple je saopštio dobavljačima da odustanu od priprema za povećanje proizvodnje modela iPhone 14 za šest miliona jedinica u drugoj polovini godine. Umesto toga, kompanija je postavila cilj da proizvede 90 miliona uređaja u tom periodu, što je otprilike isti nivo kao i prošle godine i u skladu sa njenom inicijalnom letošnjom prognozom.

Kako se dalje navodi, tražnja za skupljim modelima poput iPhone 14 Pro je jača nego u nižim cenovnim kategorijama, i barem u jednom slučaju dobavljači Apple-a su prilagodili proizvodne kapacitete u korist premium modela.

Akcije Apple-a pale su u pred-trgovanju 3,1 odsto na 147,0 dolara, proizvođač čipova Taiwan Semiconductor spustio se 2,2 odsto, dok su velike korekcije zabeležili i drugi učesnici u lancu proizvodnje elektronike.

Globalna tražnja za ličnim elektronskim uređajima pritisnuta je padom kupovne moći kineskog tržišta, ali i usled rasta inflacije, recesionih pritisaka i drugih poremećaja nastalih sa izbijanjem rata u Ukrajini. Prema podacima IDC Tracker-a tržište pametnih telefona bi ove godine moglo da padne za 6,5 procenata na 1,27 milijardi jedinica.

Izvor: Bloomberg, Momentum