Proizvođač iPhone-a, Apple, objavio je prvi rast kvartalnih prihoda na godišnjem nivou u proteklih pet tromesečja, dok je investitora zabrinuo slab nastup na kineskom tržištu na kojem kompanija generiše skoro petinu prihoda.

Apple je u periodu oktobar-decembar zabeležio rast prihoda od 2,1 odsto na 119,6 milijardi dolara, iznad konsenzusa od 117,9 milijardi dolara, što je prvi godišnji rast prodaje nakon četiri vezana kvartala pada.

Prihod od prodaje iPhone-a skočio je šest odsto na 69,7 milijardi dolara, iznad konsenzusa od 67,8 milijardi dolara. Ovo je ohrabrujući podatak za novi model iPhone 15 kojem je ovo bio prvi pun kvartal prodaje nakon što je lansiran u septembru.

Apple zabeležio prvi rast prodaje još od 4Q 2022. godine 

Izvor: CNBC

Prihod od Mac računara pao je jedan odsto na 7,8 milijardi dolara, iznad očekivanja od 7,7 milijardi dolara. iPad je zabeležio pad realizacije od 25 odsto na 7,02 milijarde dolara, ispod konsenzusa od 7,33 milijarde dolara, nakon što kompanija u čitavoj 2023. godini nije lansirala novi model iPad-a po prvi put u istoriji.

Ostali proizvodi su pretrpeli pad prihoda od 11 odsto na nepunih 12 milijardi dolara, ali iznad očekivanih 11,6 milijardi dolara.

Usluge su zabeležile rast prihoda od 11 odsto na 23,1 milijardu dolara, ali ispod konsenzusa od 23,4 milijarde dolara. Uprava rast usluga pripisuje pre svega reklamnim prihodima, cloud uslugama, usluzi plaćanja i App Store-u. Apple je na kraju godine imao preko milijardu pretplatnika koji podrazumevaju pretplatu na aplikacije preko App Store-a.

Posmatrano po tržištima, kompanija je zabeležila rast prodaje u svim regionima osim u Kini gde je prodaja pala 13 odsto na 20,8 milijardi dolara (konsenzus 23,5 milijardi dolara), nakon pada od 2,5 odsto u prethodnom tromesečju. Kompanija trpi jak pritisak na tržištu od strane Huawei-ja, dok uprava veliki deo pada pripisuje jakom juanu u odnosu na dolar.

Apple je nastavio da povećava profitabilnost – bruto margina dostigla je 45,9 odsto, iznad konsenzusa od 45,3 procenta. Neto profit skočio je 13 odsto na 33,9 milijardi dolara odnosno dobit po akciji je iznosila 2,18 dolara, iznad konsenzusa od 2,10 dolara.

Uprava kompanije koja od pandemije ne daje detaljnija kvartalna očekivanja predviđa prodaju u tekućem kvartalu na nivou prošle godine, ali kada se izuzme vanrednih pet milijardi dolara prihoda od prodaje iPhone-a u Kini prošle godine. Rast usluga se očekuje stopom od 11 odsto, na nivou prethodnog tromesečja.

Akcije Apple-a pretrpele su pad od preko tri odsto nakon objave rezultata da bi trgovanje zaključile u minusu od pola procenta na 185,9 dolara.

Izvor: CNBC, Apple, Momentum