Američki proizvođač iPhone-a, Apple,  očekuje da će ove godine proizvesti barem tri miliona modela telefona iPhone 14 manje nego što se prvobitno očekivalo, prenosi Bloomberg pozivajući se na neimenovane izvore.

Kompanija i njeni dobavljači sada imaju za cilj da proizvedu 87 miliona uređaja ili manje, u poređenju sa ranijim ciljem od 90 miliona jedinica, navodi isti izvor.  Smanjenje je prvenstveno posledica manje potražnje za modelima iPhone 14 i 14 Plus, jeftinijim alternativama za skuplje modele koji imaju prefiks Pro.

Kompanija je juče izdala saopštenje u kome se navodi da su pandemijske restrikcije u Kini privremeno uticale na značajno smanjene kapaciteta fabrike u Džengdžouu, što će primarno pogoditi modele iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max. Dalje se navodi da kompanija beleži jaku tražnju za ovim modelima ali da sada očekuje niže isporuke s obzirom da će kupci duže čekati na željene modele.

Fabrika u Džengdžou, kojom upravalja Foxconn, nalazi se u regionu koji je pandemijskim merama kineske vlade zatvoren nedelju dana do srede, 9. novembra. U vreme izbijanja pandemije 2020. godine u ovoj fabrici je kulminiralo nezadovoljstvo radnika zbog načina na koji je Foxconn upravljao krizom, da bi se potom izborili za bolje plate i dodatne mere u cilju poboljšanja njihovog položaja, što Apple inače naglašava kao svoje glavne prioritete.

Akcije Apple-a prošle sedmice izgubile su na vrednosti više od 11 procenata, a u pred-trgovanju beleže dodatni pad od 1,1 odsto na 136,9 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum