Londonski dizajner čipova, Arm, objavio je kvartalne rezultate iznad očekivanja i dao snažnu prognozu poslovanja u tekućem kvartalu što je podiglo cenu akcija kompanije za više od 50 procenata.

Arm je u fiskalnom trećem kvartalu zabeležio rast prihoda od 14 odsto na 824 miliona dolara, iznad konsenzusa od 761 milion dolara. Dobit po akciji (EPS) dostigla je 0,29 dolara u odnosu na konsenzus od 0,25 dolara.

Ova kompanija čija tehnologija dizajna čipova je prisutna u skoro svakom mobilnom aparatu i dosta računara u tekućem kvartalu očekuje prihod od 850-900 miliona dolara, iznad konsenzusa od 780 miliona. EPS se očekuje u rasponu 0,28-0,32 dolara, iznad konsenzusa od 0,21 dolar.

Arm prihode ostvaruje kroz licencne provizije koje naplaćuje proizvođačima čipova koji imaju pristup ovoj tehnologiji, ali i kroz tantijeme od krajnjeg prodavca uređaja u koje su čipovi ugrađeni.

Prihod u kvartalu od tantijema porastao je 11 odsto na 470 miliona dolara, u velikoj meri usled oporavka tržišta mobilnih telefona, ali i veće prodaje proizvođačima automobila i pružaocima cloud usluga.

Armov licencni biznis doneo je rast prihoda od 18 odsto na 354 miliona evra nakon što su kompanije više kupovale licencu za dizajn čipova orijentisan na korišćenje veštačke inteligencije, što je vodilo naplati skuplje provizije.

Arm, koji je kontrolisan od strane japanskog SoftBank-a, u septembru je sproveo inicijalnu ponudu akcija po ceni od 51 dolar po akciji. Nakon jučerašnje objave rezultata akcije kompanije porasle su sredinom trgovačkog dana skoro 60 procenata na 122,6 dolara.

Izvor: CNBC, Momentum