Holanski proizvođač mašina za proizvodnju čipova, ASML Holding, izvestio je o velikom smanjenju narudžbina u trećem tromesečju, nakon što je pad čitave industrije ostavio kompaniju u velikoj meri zavisnom od kineskog tržišta.

Narudžbine u periodu jul-septembar pale su 42 odsto na kvartalnom nivou na 2,6 milijarde evra, što je bilo znatno ispod konsenzusa od 4,5 milijardi evra. Ukupan obim narudžbina na kraju septembra iznosio je oko 35 milijardi evra u odnosu na oko 38 milijardi evra na kraju juna.

Ovo je direktna posledica usporavanja industrije čipova nakon što su inflacije i strah od recesije pogodili krajnjeg potrošača. Izuzetak je bilo kinesko tržište koje je dostiglo udeo u ukupnoj prodaji kompanije od 46 procenata, kako zbog slabosti drugih tržišta, tako i zbog žurbe kineskih klijenata koji su ispostavljali narudžbine kako bi predupredili buduće sankcije.

Veliki rast udela kineskih kupaca u prihodima kompanije tokom 2023.

Izvor: ASML

Holandska vlada je pod pritiskom američke administracije donela izvozne restrikcije za kinesko tržište kada su u pitanju najnaprednije UV litografske mašine, a pun efekat ove zabrane stupiće na snagu 1. januara. Kompanija je danas izvestila da je još jedan njen proizvod potpao pod nove izvozne restrikcije koja je ove sedmice objavila američka administracija. Prema procenama uprave, oko 15 odsto prihoda kompanije biće pogođeno ovim adiminstrativnim merama.

Kompanija je u periodu jul-septembar zabeležila rast prhoda od 15,5 odsto na 6,7 milijardi evra, dok je neto profit iznosio 1,9 milijardi evra što je bilo iznad konsenzusa od 1,81 milijardu evra.

U tekućem tromesečju kompanija očekuje prihod u rasponu 6,7-7,1 milijardu evra, u odnosu na konsenzus od 6,91 milijardu evra. Na nivou čitave 2023. godine očekuje se i dalje rast prihoda od oko 30 procenata.

Međutim, kompanija u sledećoj godini očekuje prihod sličan onome iz 2023. s obzirom da su „kupci i dalje nesigurni u pogledu brzine oporavka tražnje“, navela je uprava koja veruje da će 2024. biti „ključna godina u pripremi za veoma značajan rast u 2025. godini“.

Akcije ASML-a na današnjem trgovanju pale su 3,4 odsto na 553,2 evra, dok od početka godine registruju rast od nepunih 10 odsto.

Izvor: ASML, Bloomberg, Momentum