Akcije holandskog ASML Holdinga pale su na današnjem trgovanju uprkos tome što je kompanija objavila da su skočile narudžbine u drugom tromesečju usled snažne tražnje u Kini, prkoseći silaznom trendu u industriji čipova.

Kompanija je saopštila da su klijenti trenutno „oprezniji usled kontinuiranih makroekonomskih neizvesnosti i stoga očekuju kasniji oporavak“, ali da visok obim ugovorenih poslova kompaniji obezbeđuje „dobru osnovu da može da prevaziđe kratkoročne neizvesnosti“.

Neto narudžbine u periodu april-jun dostigle su 4,5 milijardi evra što je za petinu više u odnosu na prvo tromesečje i iznad konenzusa od 3,98 milijardi evra. Ukupan obim narudžbina na polovini godine iznosio je oko 38 milijardi evra.

Skorašnji rast narudžbina iz Kine može se povezati sa namerom klijenata da što pre nabave mašine kako bi izbegli rastuće restrikcije u isporukama koje kompaniji nameće holandska vlada pod pritiskom SAD. AMSL je saopštio da tražnja za DUV litografskim mašinama premašuje ponudu.

ASML ubrzao narudžbine po prvi put u poslednja tri kvartala

Izvor: Bloomberg

Kompanija je navela da klijenti koji proizvode najnaprednije čipove i koriste EUV sisteme usporavaju narudžbine mašina pre svega jer nova fabrička postrojenja koja grade TSMC, Samsung i Intel nisu još uvek spremna za proizvodnju.

Govoreći o novim izvoznim restrikcijama koje je u junu uvela holandska vlada, usled pritisaka američke administracije, kompanija je saopštila da „ne očekuje značajan uticaj na tekuću godinu, ali ni na dugoročne poslovne izglede“.

Prihod u kvartalu skočio je 28 odsto na 6,9 milijardi evra iznad konsenzusa od 6,74 milijarde evra, dok je neto profit dostigao 1,9 milijardi evra, što je rast od 35 odsto i iznad konsenzusa od 1,82 milijarde evra.

Uprava kompanije je povećala očekivanja u pogledu godišnjih poslovnih rezultata. Sada se rast neto prodaje očekuje na nivou od 30 procenata u odnosu na prethodno očekivanih 25 odsto.

Kada je u pitanju tekući kvartal, kompanija očekuje prihod u rasponu 6,5-7,0 milijardi evra u odnosu na 5,8 milijardi u uporednom periodu i konsenzus od 6,51 milijardu evra.

Akcije ASML-a pri kraju trgovačkog dana beleže pad vrednosti od 2,1 odsto na 650 evra, dok od početka godine registruju rast od 29 procenata.

Izvor: Bloomberg, Reuters, Momentum