Holanski proizvođač mašina za proizvodnju čipova, ASML Holding, razočarao je investitore objavom skromnih ugovorenih narudžbina nakon što su se glavni azijski kupci suzdržali od kupovine najsofisticiranijih mašina.

Narudžbine kompanije u prvom tromesečju pale su 61 odsto na kvartalnom nivou na 3,6 milijarde evra, što je bilo ispod konsenzusa od 4,63 milijarde evra.

Ovo usporavanje poslovanja posledica je pre svega suzdržanosti glavnih azijskih kupaca, kompanija TSM i Samsung Electronics, u kupovini naprednih EUV litografskih mašina. Narudžbine za EUV mašinama u kvartalu pale su na 656 miliona evra sa 5,6 milijardi u prethodnom tromesečju.

Ovakav sentiment na tržištu uticao je na prognozu uprave za drugo tromesečje u kojem se očekuje slabija prodaja, pre nego što se poslovanje ubrza u drugoj polovini godine.

„Naši izgledi za celu 2024. su nepromenjeni, a očekuje se da će druga polovina godine biti jača od prve, u skladu sa kontinuiranim oporavkom industrije“, naveli su iz uprave, ponovivši viđenje 2024. kao „tranzicione godine“.

Kompanija zadržala izglede za 2024. u kojoj se očekuje stagnacija prihoda

Izvor: ASML

U tekućem kvartalu kompanija očekuje prihod u rasponu 5,7-6,2 milijarde evra, ispod konsenzusa od 6,5 milijardi evra. Očekivanja na nivou čitave godine su zadržana i očekuje se realizacija na nivou prošle godine, uz blagi pad bruto margine.

I dok su glavni azijski kupci pokazali suzdržanost, kinesko poslovanje je ostalo relativno stabilno. Prodaja na ovom tržištu iznosila je 1,9 milijardi evra, skoro polovine ukupnih prihoda od prodaje mašina, u odnosu na 2,2 milijarde u prethodnom tromesečju. Ovaj rezultat došao je uprkos činjenici da AMSL na ovom tržištu ne može da prodaje najnaprednije mašine. Od 1. januara ove godine sankcije se odnose i na DUV litografske mašine što bi u tekućoj godini moglo prodaju kompanije na ovom tržištu da umanji za 15 procenata.

U periodu januar-mart ASML je zabeležio pad prihoda za petinu na 5,3 milijarde evra, bruto margina je ostala nepromenjena na 51,0 odsto, dok je neto profit iznosio 1,2 milijarde evra.

Kompanija će akcionarima isplatiti ukupnu dividendu iz prošlogodišnje dobiti od 6,1 evro po akciji što je povećanje od 5,2 odsto. Kada je u pitanju sticanje sopstvenih akcija, kompanija je u prvom kvartalu kupila akcije vredne 400 miliona evra u okviru programa otkupa koji traje do 2025. godine.

Akcije ASML-a beleže pad na današanjem trgovanju od skoro pet odsto na 870,8 evra, dok su od početka godine u plusu od oko 28 procenata.

Izvor: Bloomberg, ASML, Momentum