Farmaceutska kompanija AstraZeneca povisila je prognoze poslovnih rezultata u tekućoj godini usled skoka prodaje lekova protiv raka, što je gurnulo akcije kompanije na najviši nivo u poslednja dva i po meseca.

Multinacionalni farmaceutski gigant uspeo je da proširi svoje poslovanje u Kini uprkos dugotrajnim restrikcijama zbog pandemije i ostvari 16 odsto ukupnog prihoda na pomenutom tržištu.

Kompanija je u Kini ostvarila rast prodaje od osam odsto, dok je očekivala pad usled nižih cena lekova i pandemijskih mera koje su sprečile mnoge pacijente da potraže potrebnu dijagnostiku i negu.

AstraZeneca je u periodu jul-septembar ostvarila prihod od 10,98 milijardi dolara, iznad očekivanja tržišta, čemu je pomogla bolja od očekivane prodaja lekova protiv raka, dok je prodaja šireg onkološkog paketa skočila za 24 odsto.

AstraZeneca koja izveštava u dolarima povećala je očekivani rast prilagođenog profita po akciji za 2022. godinu na raspon 28-33%, sa pređašnjih 24-28%, iako očekuje da će jaka američka valuta biti kočnica poslovnih rezultata tokom cele godine.

Akcije kompanije skočile su na današnjem trgovanju 6,6 odsto na 65,1 dolar, dok od početka godine registruju rast od 11,7 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum