Akcije farmaceutske kompanije AstraZeneca zabeležile su veliki pad na jučerašnjem trgovanju nakon što su objavljeni rezultati studije o novom leku protiv raka koji su izazvali zabrinutost da njegovo dejstvo neće biti u skladu sa ranijim očekivanjima.

Lek je pomogao pacijentima sa najčešćim oblikom raka pluća da žive duže bez pogoršanja u poređenju sa standardnom hemoterapijom, saopštio je ovaj britanski proizvođač lekova. Međutim akcije kompanije pale za čak osam procenata jer su investitori očekivali jasniju izjavu o uspehu ispitivanja u smislu opstanka pacijenata bez progresije bolesti, kao i o tome koliko su u globalu duže živeli.

Ovo istraživanje se i dalje nastavlja jer podaci nisu finalni, ali analitičari sugerišu da je u objavi kompanije korist manje izražena nego što se očekivalo. Takođe, prijavljeni su i neki smrtni ishodi, što je povećalo zabrinutost u pogledu sigurnosti leka.

Naučnici i lekari decenijama pokušavaju da pronađu efikasniji pristup hemoterapiji u nastojanju da se pomere od trenutne metode koja uključuje uništavanje celog tela i ubijanje i dobrih i loših ćelija. Astrin lek – Dato-DXd – uzima snažniju hemoterapiju direktno u zaražene ćelije sa ciljem ubijanja raka, dok istovremeno štedi zdrave ćelije.

Astra je pre nekoliko godina pristala da plati oko šest milijardi dolara za pravo na razvoj leka sa japanskom kompanijom Daiichi Sankyo kao deo širih pokušaja za oživljavanje rasta kompanije razvojem lepeze onkoloških lekova. Procenjuje se da bi uspeh ovog leka mogao kompaniji doneti prihod na vrhuncu prodaje od oko deset milijardi dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum