Britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca nadmašila je tržišna očekivanja u pogledu prihoda i profita za prvo tromesečje, zahvaljujući snažnoj tražnji za njenim glavnim lekovima i stabilnoj prodaji parterskih lekova.

Onkološki segment koji predstavlja glavno poslovno područje kompanije zabeležio je rast prodaje od 26 odsto na 5,12 milijardi dolara. Kompanija ima višegodišnju orijentaciju inoviranja portfolija lekova, pa su sada noseći proizvodi lek za karcinom pluća Tagrisso, lek za leukemiju Calquence i Farxiga za dijabetes.

Ukupan prihod od lekova nastalih u saradnji sa partnerima, poput terapije za karcinom dojke Enhertu sa kompanijom Daiichi Sankyo i leka za astmu Tezspire sa kompanijom Amgen, skočio je za više od 60 odsto u tromesečju, doprinoseći ukupnom rastu.

Kompanija je objavila osnovnu dobit akciji od 2,06 dolara, uz rast ukupnih prihoda od 19 odsto na 12,68 milijardi dolara. Analitičari su očekivali osnovni profit od 1,92 dolara po akciji uz prihode od 11,84 milijarde dolara.

Uprava kompanije je zadržala prognozu rasta ukupnog prihoda i EPS-a u 2023. u rasponu od 10 do 15 odsto.

Kompanija je pre dve nedelje saopštila da će povećati ovogodišnju dividendu za sedam procenata, računajući na snažan učinak i generisanje gotovine od glavnih lekova i nekoliko nedavnih akvizicija. Ostali poslovni sektori, poput lekova za retke bolesti, te respiratorne i imunološke bolesti, takođe su zabeležili dvocifreni rast prodaje.

Akcije kompanije nakon objave rezultata beleže rast vrednosti na Londonskoj berzi od oko pet procenata na 119,1 funtu.

Izvor: Reuters, Momentum