Američka telekomunikaciona kompanija AT&T zabeležila je u četvrtom kvartalu rast broja pretplatnika iznad očekivanja, nakon što je koristila veće diskonte u ceni i promotivne ponude na visokokonkurentnom tržištu telekomunikacija.

AT&T je u periodu oktobar-decembar dodao 656 hiljada postpaid telefonskih pretplatnika, iznad očekivanja od 645 hiljada. Ovaj rezultat bio je znatno iznad Verizon-ovih 217 hiljada, ali daleko ispod lidera u branši T-Mobile-a koji je privukao novih 927 hiljada pretplatnika.

Kompanija je u četvrtom kvartalu ostvarila prihod od 31,3 milijarde dolara što je bilo neznatno ispod očekivanja i prošlogodišnjeg nivoa, dok je prilagođena dobit po akciji (EPS) od 0,61 dolar bila iznad konsenzusa od 0,57 dolara.

Na nivou čitave godine kompanija je ostvarila slobodan novčani tok od 14 milijardi dolara, što je bila glavna strepnja investitora s obzirom da je ovaj target smanjen tokom godine.

Uprava kompanije u 2023. godini očekuje rast prihoda od mobilnih usluga od najmanje četiri odsto, dok se prilagođeni EPS očekuje u rasponu od 2,35-2,45 dolara. Slobodan novčani tok se predviđa na nivou od 16 milijardi dolara ili više, što bi trebalo da bude garancija za stabilnost u isplati dividende.

Akcije AT&T-a skočile su na današnjem trgovanju 6,5 odsto na 20,4 dolara.

Izvor: Reuters, Momentum