Inflacija u evrozoni pala je na najniži nivo u poslednje tri godine, što bi mogao da bude još jedan signal Evropskoj centralnoj banci (ECB) da u septembru ponovo snizi kamate, premda se očekuje rast godišnje inflacije do kraja godine.

Inflacija u 20 zemalja koje koriste evro kao valutu usporila je u avgustu na 2,2 odsto u odnosu na 2,6 odsto u prethodnom mesecu, što je bilo u skladu sa konsenzusom, zahvaljujući pre svega smanjenju troškova energenata.

Bazna inflacija, koja ne obuhvata volatilne troškove hrane i energenata, spustila se sa 2,9 na 2,8 procenata, takođe u skladu sa očekivanjima, nakon što su niže cene uvozne robe neutralisale rast inflacije usluga sa 4,0 na 4,2 odsto.

Istina, analitičari ukazuju da je rast cena usluga u velikoj meri jednokratnog karaktera zbog rasta cena usluga u Francuskoj usled održavanja Olimpijskih igara u Parizu.

Očekuje se da će 12. septembra ECB ponovo smanjiti ključnu kamatu, a prava debata se vodi oko toga da li će slična odluka uslediti i na zasedanju u oktobru s obzirom na slabljenje cenovnih pritisaka, anemičan privredni rast i slabljenje tržišta rada.

Glavna briga ECB-a ostao je rast nadnica, posebno jer su usluge, koje čine najveću pojedinačnu stavku u korpi potrošačkih cena, posebno osetljive na cenu rada.

Evro je nastavio blago slabljenje iz proteklih dana i danas se trguje u odnosu 1,106 prema dolaru.

Izvor: Reuters, Momentum