Britanski proizvođač cigareta British American Tobacco otpisaće vrednost nekih od svojih američkih brendova cigareta za oko 25 milijardi funti (oko 31,5 milijardi dolara), što je dovelo do najvećeg pada akcija u skoro četiri godine.

Ovaj proizvođač cigareta odlučio se za bezgotovinsku revalorizaciju vrednosti imovine koja odražava opadajuću knjigovodstvenu vrednost brendova u narednih 30 godina kako se broj pušača smanjuje, prelazi na jeftinije brendove ili usvaja alternative za pušenje.

BAT je takođe zabrinuo investitore saopštivši da će organski rast prihoda ove godine dostići donji kraj ranije predviđenog raspona, dok se izgledi za rast u narednoj godini nalaze na niskim jednocifrenim stopama.

BAT se kao i ostali proizvođači cigareta bore za opstanak lansiranjem alternativnih načina konzumiranja duvana. Biznis prodaje Vuse elektronskih cigareta i Velo nikotinskih vrećica bi prema navodima kompanije trebalo da bude na nuli u tekućoj godini i profitabilan u narednoj što je bolje od plana.

Međutim, za razliku od Philip Morris-a koji očekuje da 2025. godine alternativni provizvodi dostignu polovinu prihoda, BAT planira isti cilj da dostigne tek deset godina kasnije.

Akcije BAT-a na današnjem trgovanju pale su skoro devet procenata, dok Philip Morris registruje korekciju od skoro dva odsto.

Izvor: Bloomberg, Momentum