Nemačka agrohemijska i farmaceutska kompanija, Bayer, najavila je smanjenje dividende za 95 odsto kako bi pokušala da se izvuče iz problema nastalih preuzimanjem Monstanta koje je ovu kompaniju opteretilo velikim dugovima i talasima sudskih sporova.

Iako je smanjenje dividende bilo očekivano, ovaj veliki rez naglašava poteškoće sa kojima se Bayer suočava dok pokušava da konsoliduje novčani tok, obnovi paletu farmaceutskih proizvoda i oporavi se od preuzimanja Monsanta koje ga je 2018. godine koštalo 63 milijarde dolara.

Bayer je najavio da će investitorima ponuditi samo zakonski minimalnu dividendu od 0,11 evra po akciji u odnosu na 2,40 evra prošle godine.

Kompanija se već godinama suočava sa hiljadama parnica u kojima se optužuje da herbicid Roundup izaziva rak, što je dovelo do gomilanja duga kompanije na trenutnih 38,7 milijardi evra.

Novi menadžment Bayer-a koji je doveden prošle godine da oživi grupu saopštio je da odluka da se isplati zakonski minimalna dividenda u naredne tri godine „nije lako doneta“.

Smanjenje dividende uštedeće kompaniji oko 2,3 milijarde evra u svakoj od naredne tri godine, ali s obzirom da su sudski sporovi i dalje u toku, kao i visoke obaveze za penzioni plan, analitičari ocenjuju da će Bayer verovatno morati da pribegne drugim „glavnim strateškim akcijama“ kako bi uredio bilanse.

Bayer je već opredelio oko 16 milijardi dolara kako bi rešio parnice u vezi sa Raoundup-om, ali je veliki problem što se i dalje suočava sa desetinama hiljada tužbi, što bi ovu sumu moglo dodatno da uveća. Bayer se takođe bavi i skupim parnicama u vezi sa drugim Monstantovim proizvodima, uključujući herbicid dikamba i i toksičnu hemikaliju PCB.

Kompanija se suočava i sa drugim problemima. Cene poljoprivrednih proizvoda padaju, smanjujući prihode agrohemijske divizije. Takođe, farmaceutska divizija se bori sa stagnacijom i mogućim padom prihoda s obzirom da glavnim lekovima uskoro ističu patenti, a novih nosećih proizvoda nema na vidiku.

U novembru, uprava kompanije je saopštila da u 2023. godini očekuje nulti slobodan novčani tok, nazvavši rezultat „jednostavno neprihvatljivim“. U skladu sa tim sada je proklamovan jedan od glavnih prioriteta kompanije – „smanjenje duga i povećanje fleksibilnosti“.

Akcije Bayer-a koje su izgubile dve trećine vrednosti nakon preuzimanje Monsanta blago su pale na današnjem trgovanju na 28,8 evra.

Izvor: Bloomberg, Momentum