Nemačka agrohemijska i farmaceutska kompanija, Bayer, sapštila je da će ovogodišnji rezultati biti verovatno na donjem kraju targeta uprave, usled povišene inflacije i izostanka prošlogodišnjeg pogodnog poslovnog ambijenta usled viših cena glifosata.

Kompanija je u periodu januar-mart zabeležila prihod od 14,4 milijarde evra, što je bilo niže za dva odsto i u skladu sa očekivanjima tržišta.

Agrohemijska divizija, koja je bila nosilac rasta prošle godine, zabeležila je pad prihoda od jedan odsto pre svega usled pada prodaje herbicida za skoro četvrtinu usled niže cene glifosata ali i manje količinske prodaje.

Farmaceutska divizija zabeležila je pad prodaje od pet odsto nakon što su prihodi na kineskom tržištu bili ispod očekivanja, a glavni lekovi u portfoliju kompanije, Xarelto i Eylea, doživljavaju saturaciju na tržištu.

Bayer je dodatno smanjio očekivanja rasta agrohemijskog segmenta u 2023. 

Izvor: Bayer

Kada je profitabilnost u pitanju, prilagođeni EBITDA u periodu dostigao je 4,47 milijardi evra, što je niže za 14,9 odsto, i ispod konsenzusa od 4,63 milijarde evra.

U tekućoj godini uprava kompanije očekuje prilagođeni EBITDA na donjem kraju targeta 12,5-13,0 milijardi evra, što bi predstavljalo smanjenje u odnosu na prošlogodišnji rezultat od 13,5 milijardi evra.

Kompanija očekuje osnovnu dobit po akciji (EPS) na donjem kraju ranije datog raspona 7,2-7,4 evra u odnosu na prošlogodišnjih 7,94 evra.

Ovi slabiji rezultati dolaze pre svega iz očekivanog slabljenja agrohemijskog biznisa čiji rast se očekuje na polovini februarske prognoze od tri odsto.

Slobodan novčani tok (FCF) očekuje se na nivou od tri milijarde evra, nakon što je u prvom tromesečju bio je negativan u visini od 4,1 milijarde evra, u velikoj meri usled troškova sudskih poravnanja.

Akcije Bayer-a pale su na današnjem trgovanju 7,5 odsto na 53,9 evra, dok su od početka godine u plusu oko 12 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum