Nemačka agrohemijska i farmaceutska kompanija, Bayer, saopštila je da očekuje slabiju profitabilnost u 2023. godini s obzirom da se suočava sa nižim cenama agrohemijskih proizvoda, uključuju i kontroverzni herbicid Raundup koji je kompaniji doneo gomilu problema proteklih godina.

Kompanija očekuje osnovnu dobit po akciji (EPS) od 7,4 evra u 2023. godini, ispod očekivanja i ostvarenih 7,94 evra u prošloj godini.

Prilagođeni EBITDA, mimo kursnih razlika, očekuje se u rasponu 12,5-13,0 milijardi evra, u odnosu na prošlogodišnji rezultat od 13,5 milijardi evra koji je na godišnjem nivou uvećan za 20,9 odsto.

Agrohemijska divizija, koja je bila nosilac rasta prošle godine, usporiće usled pada cena glifosata, aktivnog sastojka herbicida Roundup. Bayer je proteklih godina ubirao plodove od visokih cena pre svega usled problema u lancima snabdevanja koji su pogodili i glavne konkurente u KIni.

Uprava očekuje da ovaj segment poslovanja u tekućoj godini poraste tek tri odsto, mimo kursnih razlika, u odnosu na rast od 16 odsto registrovan prošle godine.

Ovo usporavanje poslovanja dolazi u situaciji kada se Bayer priprema za promenu na čelu kompanije koja je izdejstvovana pod uticajem nekolicine aktivističkih fondova. Ova tranzicija podgrejala je spekulacije da bi Bayer mogao sprovesti odvajanje raznorodnih divizija u zasebne kompanije. Aktuelna uprava je dosadašnju strategiju poslovanja u kojoj se pod istim krovom nalaze agrohemija, farmacija i Consumer Health smatrala ispravnom.

Bayer očekuje veliko usporavanje stope rasta u segmentu agrohemije

Izvor: Bayer

Farmaceutska divizija će ove godine nastaviti usporeni rast, nakon što se ključni lek kompanije Xarelto suočava sa većom konkurencijom i nastavkom pada prodaje. Kompanija očekuje da će sliku u sektoru popraviti novi lek protiv kancera Nubeqa, te lek za bubrege Kerendia.

Uprava najbolji učinak očekuje od segmenta koji obuhvata suplemente i lekove koji se prodaju bez recepta (Consumer Health) čiji rast se očekuje na nivou od oko pet odsto, usled nastavka dobrog trenda prodaje proizvoda protiv prehlade i alergija.

Kada su u pitanju poravnanja na američkom tržištu, očekuje se da će kompanija po ovom osnovu ove godine platiti 2-3 milijarde evra što bi je moglo odvratiti od nastavka trenda smanjivanja zaduženosti. Očekuje se da će neto finansijski dug na kraju godine blago porasti na 32-33 milijarde evra.

Akcije Bayer-a pretrpele su korekciju na današnjem trgovanju od 2,5 odsto na 57,1 evro, dok od početka godine beleže rast od oko 18 odsto.

Izvor: Bloomberg, Bayer, Momentum