Domaće tržište akcija prekinulo je protekle sedmice uzlazni trend i zabeležilo korekciju od 0,7 odsto, mereno indeksom najlikvidnijih akcija Belex15. Ukupna realizacija na tržištu bila je prilično slaba i iznosila je 47,2 miliona dinara (0,4 miliona evra).

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je beležila velike fluktuacije u ceni nakon što je kompanija saopštila da će donirati 60 miliona evra najvećem manjinskom akcionaru, Republici Srbiji. NIS je početkom sedmice pao na psihološku granicu od 800 dinara, da bi se potkraj sedmice oporavio na 849 dinara nakon što je kompanija i zvanično najavila da će ponovo podeliti 25 procenata dobiti.

Kao što se i pretpostavljalo nakon odobene donacije, odbor direktora je predložio da se akcionarima isplati dividenda od 143,3 dinara po akciji što na poslednjoj ceni daje prinos 16,9 odsto. Promet NIS-a u sedmici bio je skromnih 8,5 miliona dinara.

Nakon predložene rekordne dividende, Impol Seval (IMPL) je oslabio dva odsto na 6.500 dinara, uprkos dividendnom prinosu na ovoj ceni od preko 13 procenata. Dunav osiguranje (DNOS) osiguranje je palo dva odsto na 6.500 dinara, dok se među prometnije akcija svrstalo AMS Osiguranje (AMSO) koje je skočilo 6,3 odsto na 2.125 dinara uz solidan promet.

Izvor: Momentum