Prošla sedmica donela je oporavak prometa na Beogradskoj berzi, u prvom redu zahvaljujući većem trgovanju državnim obveznicama. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je 0,6 odsto na 874,4 poena, dok je ukupan promet u trgovanju dostigao 1,9 milijardi dinara (16,3 miliona evra).

Među akcijama iz indeksne korpe, ponovo je najprometnije bilo Dunav osiguranje (DNOS) koje je ponovo osvojilo psihološku granicu od 1.000 dinara. Akcije ove najveće domaće osiguravajuće kompanije skočile su skoro tri odsto na 997 dinara uz promet od 7,2 miliona dinara. Dunav je nedelju dana ranije stizao do mesečnog maksimuma od 1.050 dinara, ali se nije dugo zadržao na ovim nivoima. Ukupan nedeljni promet u trgovanju ovom akcijom iznosio je 7,2 miliona dinara.

Dunav je prošle godine razočarao investitore polugodišnjim rezultatima poslovanja, nakon što su viši troškovi likvidiranih šteta drastično oborili profit. Očekuje se da bi kompanija ove godine mogla da ostvari bolji rezultat što bi moglo da podstakne prilično anemičnu tražnju na ovoj akciji u poslednje vreme.

Akcijama Naftne industrije Srbije (NIIS) ponovo se trgovalo u uskom cenovnom rasponu uz blagi rast cene na 715 dinara. Promet u trgovanju ovom akcijom iznosio je svega 2,2 miliona dinara. NIS će u četvrtak objavili rezultate poslovanja za drugo tromesečje i prvih šest meseci, a očekuje se pad poslovanja u odnosu na prošlu godinu kada je kompanija poslovala u ambijentu izuzetno visokih cena sirove nafte.

Izvor: Momentum