Nemački proizvođač sandala, Birkenstock, pretrpeo je pad od skoro 13 procenata prvog trgovačkog dana nakon što je kompanija sprovela inicijalnu ponudu akcija (IPO), što ukazuje na veoma visoku opreznost investitora koja je u pitanju ova kompanija.

Kompanija je u IPO odredila ciljanu cenu u rasponu od 44 do 49 dolara, da bi na kraju uspela da prikupi 1,48 milijardi dolara na ceni od 46 dolara.

Neslavan prvi trgovački dan predstavlja najgori berzanski debi kompanije veće od milijardu dolara u skoro dve godine.

Kontinuirani rast poslovanja kompanije (prihodi u mEUR)

Izvor: Reuters

IPO Birkenstock-a došao je nekoliko nedelja nakon berzanskih debija dizajnera čipova Arm, aplikacije za dostavu hrane Instacart i platforme za automatizaciju marketinga Klaviyo čije su akcije mahom oslabile nakon listinga usled slabije tražnje.

Na ceni jučerašnjeg zatvaranja Bikernstock je vrednovan više od osam milijardi dolara što je skoro duplo više u odnosu na vrednovanje po kojoj je ova kompanija preuzeta 2021. godine od firme L Catterton, iza koje stoji čelnik Louis Vuitton-a. Ova kompanija će nastaviti da kontroliše skoro 83 odsto vlasništva Bikernstock-a.

Bikernstock je u periodu od devet meseci koji je završen 30. juna zabeležio rast prihoda od 21 odsto na 1,12 milijardi evra, dok je profit u istom periodu oslabio za petinu na 103,3 miliona evra.

Izvor: Reuters, Momentum