Najveća kriptovaluta na svetu, Bitcoin, pala je u ponedeljak na 31 hiljadu dolara, primarno usled uključivanja profesionalnih investitora u regularno trgovanje i intrinzično vrednovanje.

Bitcoin je od maksimuma u novembru pao oko 54 odsto sa tadašnje rekordne vrednosti od 67.802 dolara. Poslednjih pet dana bilo je najgore po celo tržište kriptovaluta još od marta 2020. kada je Bitcoin pao 38 odsto, dok se Ethereum, druga najveća kriptovaluta, korigovao u ponedeljak na cenu od 2.286 dolara, što je skoro 10 odsto niže u odnosu na cenu u nedelju uveče.

Značajan uticaj individualnih investitora istorijski je preovladavao u ovom delu tržišta i postavio Bitcoin na mapu velikim institucionalnim investitorima (fondovi), koji su počeli da preuzimaju kontrolu. Rekonstrukcija portfelja institucionalnih učesnika usled promene u preferencijama portfolio menadžera, sa rizičnijih pozicija (kriptovalute ili tehnološke akcije) na defanzivnije opcije (dividendne i akcije vrednosti), jedan je od glavnih uzroka za ovakvu korekciju.

Kao negativan makroekonomski uticaj bilo je monetarno zatezanje od prošle nedelje (Fed podigao kamatu 50bp i odlučio da počne sa skraćivanjem portfelja) koje je jedan od značajnijih faktora za ovakvo vrednovanje pozicija sa većim rizikom. Prema čelnicima Fed-a, u narednom periodu mogu se očekivati slični potezi i ishodi (50bp rast ključne kamatne stope) posle zasedanja sa primarnim ciljem da se obuzda inflacija.

Obim trgovanja u poslednja 24 sata (prema CoinMarketCap-u) bio je 155 milijardi dolara, dok je ukupna vrednost tržišta kriptovaluta oko 1.400 milijardi dolara.

Izvor: WSJ, Momentum