Nemački proizvođač automobila, BMW, objavio je kvartalne rezultate poslovanja iznad očekivanja nakon što je kompanija povećala udeo premium vozila u prodaji, ali je ciljeve za tekuću godinu zadržala nepromenjene usled očekivanog slabljenja globalne tražnje.

U periodu januar-mart BWM je zabeležio rast prihoda od 18,2 odsto na 36,9 milijardi evra, premda je prodato 1,5 odsto manje vozila u odnosu na prošlu godinu.

Operativna margina u auto segmentu dostigla je nivo od 12,1 odsto, iznad očekivanja analitičara i 8,9 odsto od prošle godine. Operativni profit kompanije skočio je 58,5 odsto na 5,38 milijardi evra.

Iz uprave su napomenuli da kompanija i dalje ima koristi od stabilnih i visokih cena na tržištu novih i polovnih automobile te da nakon dobrog starta godine očekuje i godišnje rezultate u skladu sa ranije datim prognozama. Ipak, kompanija je upozorila na očekivano blago hlađenje globalnog tržišta, ali i da bi trebalo da rastuća prodaja najskupljih modela neutrališe povećane troškove materijala i logistike.

Akcionare BMW-a u tekućoj godini očekuje rekordna isplata dividende

Izvor: BMW

Kompanija je promenila fokus ka razvoju i marketingu najskupljih modela kako bi finansirala tranziciju ka elektrifikaciji. BMW je u kvartalu prodao za petinu više M modela sa visokim performansama, dok je prodaja Minija pala za devet odsto.

U potpunosti električni automobili zabeležili su rast prodaje od 83 odsto i činili su 11 odsto od ukupnih isporuka vozila. Kompanija planira da u tekućoj godini udeo ovih vozila dostigne 15 odsto ukupne prodaje.

Usled izuzetno jake finansijske pozicije, kompanija je najavila novi program otkupa sopstvenih akcija vredan dve milijarde evra koji bi trebalo da startuje sredinom godine po okončanju starog.

Kao što je od ranije poznato, BMW planira da ove godine akcionarima isplati rekordnu dividendu u visini od 8,5 evra po akciji (prinos 8,2 odsto).

Akcije BMW-a skočile su na trgovanju 2,6 odsto na 103,7 evra, dok od početka godine registruju rast od oko 24 odsto.

Izvor: Bloomberg, Momentum