Nemački proizvođač automobila, BMW, objavio je odlične rezultate u trećem tromesečju i najavio snažan rast prodaje u tekućem kvartalu, ali je i upozorio da će rastuća inflacija i kamatne stope početi da utiču na evropsku potražnju, posebno u narednim mesecima.

Operativni profit (EBIT) BMW-a u periodu jul-septembar skočio je 27,8 odsto na 3,68 milijardi evra, iznad konsenzusa tržišta, dok je operativna margina u auto segmentu dostigla 8,9 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 7,8 odsto. Veće profitabilnost došla je pre svega usled proizvodnog miksa baziranog na vozilima veće vrednosti, generalno visokih cena i stabilnih cena na tržištu polovnih vozila.

Prihod u trećem kvartalu porastao je 35,2 odsto na 37,2 milijarde evra, što je bilo iznad konsenzusa od 35,32 milijarde evra. Kompanija je u kvartalu isporučila 587,7 hiljada vozila, što je 0,9 odsto manje u odnosu na 2021.

Kada su u pitanju očekivanja za čitavu godinu, kompanija je zadržala ranije datu prognozu u pogledu EBIT margine u auto segmentu na 7-9 odsto (srednjoročni target 8-10 procenata) s obzirom da će blagi pad isporuka i rast troškova materijala i energenata biti neutralisani pozitivnim cenovnim miksom i snažnim tržištem polovnih automobila.

Akcije BMW-a pale su na današnjem trgovanju 6,1 odsto na 75,3 evra, dok su od početka godine u minusu od oko 15 procenata.

Izvor: Reuters, Momentum