Nemački proizvođač automobila, BMW, objavio je preliminarne rezultate poslovanja za prvih šest meseci i povećao izglede za čitavu godinu, ali i upozorio na povećane troškove i nastavak negativnog uticaja problema u lancima snabdevanja.

Kompanija sada očekuje da u 2023. isporuke u auto segmentu budu „solidno“ veće u odnosu na prošlu godinu u odnosu na prethodnu prognozu „blagog rasta“. Operativna margina za čitavu godinu sada se očekuje u rasponu 9-10,5 odsto u odnosu na prethodnu prognozu od 8-10 odsto.

Uprava je smanjila očekivanja kada je u pitanju slobodan novčani tok (FCF) u auto segmentu koji se sada očekuje na nivou  iznad šest milijardi evra u čitavoj godini (ranije oko sedam milijardi evra), uzevši u obzir veća ulaganja u tranziciji ka elektrifikaciji, kao i povećane zalihe kako bi se obezbedilo nesmetano snabdevanja tržišta.

Kompanija u drugoj polovini godine očekuje veće troškove od strane dobavljača usled inflacije, a takođe će lanci snabdevanja i dalje negativno uticati na poslovanje kompanije.

BMW najavio operativnu marginu u auto segmentu nadomak rekordnih nivoa

Izvor: BMW

Posmatrano u prvih šest meseci, kompanija je zabeležila operativnu marginu od 12,6 odsto, dok je u drugom tromesečju ovaj pokazatelj iznosio 11,3 odsto.

U auto sektoru u periodu januar-jun isporučeno je 1,2 miliona vozila, što je rast od 4,7 odsto na godišnjem nivou. Operativna margina u auto segmentu dostigla je 10,6 odsto, ali je u drugom tromesečju bila na nivou od 9,2 odsto. Na negativnoj strani ovog učinka stajale su kursne razlike, više cene materijala i troškovi garancija.

FCF u prvih šest meseci iznosio je 3,1 milijardu evra, a u drugom tromesečju je dostigao 1,2 milijarde evra uz negativan uticaj viših cena materijala i povećanih zaliha kako bi se održala snabdevenost tržišta.

Detaljne rezultate za drugo tromesečje i prvih šest meseci kompanija će objaviti u četvrtak, 3. avgusta.

Akcije BMW-a na današnjem trgovanju zabeležile su oštar pad od nepunih šest odsto na 104,4 evra, te je prinos u 2023. godini smanjen na oko 25 odsto.

Izvor: BMW, Momentum