Američka softverska kompanija, Microsoft, objavila je kvartalne rezultate iznad očekivanja, koji su podržani snažnom tražnjom kompanija za cloud usluge i proizvode bazirane na veštačkoj inteligenciji (AI).

Prihod u fiskalnom trećem kvartalu koji je završen 31. marta porastao je 17,1 odsto na 61,9 milijardi dolara, iznad konsenzusa od 60,9 milijardi dolara.

Segment poslovanja Inteligentni cloud zabeležio je rast prihoda od 21 odsto na 26,7 milijardi dolara, vođen rastom Azure-a i drugih cloud usluga koji su zabeležile rast od 31 odsto. Ovaj rast bio je veći od očekivanih 29 odsto i neznatno više od stope rasta iz prethodnog tromesečja (30 odsto). Sedam procentnih poena rasta donela je AI u odnosu na šest odsto u prethodnom tromesečju. U tekućem tromesečju rast ovog poslovnog segmenta očekuje se na nivou od 30-31 odsto (konsenzus 29 odsto).

Kapitalna potrošnja kompanije u kvartalu dostigla je 14 milijardi dolara u njenom nastojanju da proširi globalnu mrežu data centara kako bi zadovoljila rastućnju tražnju za AI uslugama. Uprava kompanije je naglasila da će kapitalna ulaganja biti „značajno“ povećana u odnosu na prethodno tromesečje, a sličan trend biće nastavljen i u novoj fiskalnoj godini koja počinje 1. jula. Trenutna tražnja za AI uslugama blago prevazilazi sadašnje kapacitete kompanije u data centrima.

Microsoft nastavlja sa dvocifrenom stopom rasta prihoda

Izvor: Microsoft

Segment Produktivnost i poslovni procesi zabeležio je rast prihoda od 12 odsto na 19,6 milijardi dolara, vođen rastom Office komercijalnih proizvoda i cloud usluga od 13 odsto. Office namenjen pojedinačnim potrošačim porastao je četiri odsto, prihodi od LinkedIn-a 10 odsto, a Dynamics-a 19 odsto.

Segment Personalni računari nastavio je oporavak nakon što se stabilizovalo tržište PC-a (rast globalnog tržišta 1,5 odsto u prvom kvartalu). Ovaj segment poslovanja zabeležio je rast prihoda od 17 odsto na 15,6 milijardi dolara, nakon što je Windows OEM porastao 11 odsto, a Windows komercijalni proizvodi i cloud usluge 13 odsto. Kao posledica efekata preuzimanja Blizzard-a prodaja Xbox sadržaja i usluga skočila je 62 odsto. Nastavljen je pad prihoda od prodaje uređaja (pad od 17 odsto), nakon što se kompanija fokusirala na premium proizvode sa većom marginom.

Operativni profit (EBIT) kompanije u kvartalu porastao je 23 odsto na 27,6 milijardi dolara, dok je operativna margina skočila dva procentna poena na 45 odsto. Prilagođena dobit po akciji (EPS) skočila je 20 odsto na 2,94 dolara i bila je iznad konsenzusa od 2,83 dolara.

Kompanija u tekućem fiskalnom kvartalu očekuje prihod od 64 milijarde dolara, što je blago ispod konsenzusa od 64,5 milijarde dolara i pretpostavlja stopu rasta od oko 14 odsto. Uprava kompanije očekuje da u fiskalnoj 2025. godini uprkos značajnim ulaganjima u cloud i AI infrastrukturu operativna margina padne tek za jedan procentni poen.

Akcije Microsoft-a u pred-trgovanju beleže rast od četiri odsto na 415,1 dolar, dok su od početka godine u plusu oko 10 procenata.

Izvor: Bloomberg, Microsoft, Momentum