Američki proizvođač gaziranih napitaka, Coca-Cola, objavio je rezultate poslovanja za poslednji kvartal prošle godine koji su bili iznad očekivanja tržišta, te dao prognozu za tekuću godinu takođe neznatno bolju od očekivanja.

Međutim, uprava kompanija vidi sporiji rast u tekućoj godini, s obzirom na očekivano usporavanje inflacije i niži intezitet rasta cena.

Coca-Cola je za razliku od rivala Pepsija najavila nastavak povećanja cena u tekućoj godini, ali umerenijim tempom, kako bi se borila sa povećanim troškovima.

Coca-Cola je u protekloj poslovnoj godini povećala cene za 11 procenata u odnosu na 14 odsto koliko je iznosio prosečan rast cena Pepsija. Manje oslanjanje na povećanje cena u protekloj godini u cilju povećanja prihoda, kompaniji daje više prostora u tekućoj godini za povećanje cena sa malim rizikom da izgubi na konkurentnosti.

Prihod Coca-Cole u periodu oktobar-decembar porastao je 6,3 odsto na 10,1 milijardu dolara, iznad očekivanja od 9,92 milijarde dolara. Rast organskih prihoda iznosio je 15 odsto, znatno iznad konsenzusa od 11,1 odsto, zahvaljujući pre svega rastu cenovnog miksa od 12 odsto, dok je prodaja koncentrata doprinela sa dva odsto.

Pad prihoda na EMEA tržištu nakon prekida poslovanja u Rusiji (u mlrd USD)

Izvor: AlphaStreet

Količinski posmatrano kompanija je zabeležila pad obima od jedan odsto pre svega usled pada od pet odsto na EMEA tržištu, s obzirom da jak rast na tržištu Zapadne Evrope nije mogao da neutrališe prekid poslovanja u Rusiji.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) u kvartalu bila je u skladu sa očekivanjem od 0,45 dolara, što je prvi put u poslednje tri godine da kompanija nije potukla očekivanja.

Organski rast prihoda uprava u tekućoj godini očekuje se na nivou od 7-8 procenata, u odnosu na konsenzus od 7,15 odsto, dok se rast prilagođenog EPS-a očekuje u rasponu 4-5 odsto, iznad konsenzusa od 2,7 odsto. Slobodan novčani tok se očekuje na nivou od oko 9,5 milijardi dolara, identično prošlogodišnjem nivou.

U razgovoru sa analitičarima, uprava kompanije je naglasila mnoge makro neizvesnosti u tekućoj godini poput inflacije, tražnje, lanaca snabdevanja, rata i geopolitike. Coca-Cola je nagovestila veliki potencijal tržišta kafe koji bi mogla da iskoristi, ali i moguće širenje na tržištu alkoholnih napitaka gde već postoji strateška saradnja Coca-Cole i Jack Daniel’s-a.

Akcije Coca-Cole pale su na današnjem trgovanju 1,7 odsto na 59,6 dolara.

Izvor: Reuters, Momentum