Američki proizvođač gaziranih napitaka, Coca-Cola, objavio je rezultate poslovanja za treći kvartal iznad očekivanja i podigao poslovne izglede do kraja godine, s obzirom na i dalje jaku tražnju uprkos visokoj inflaciji i rastućim cenama.

Prihod kompanije u kvartalu porastao je 8,1 odsto na 11,95 milijardi dolara, iznad konsenzusa od 11,42 milijarde dolara.

Cenovni miks skočio je devet odsto, znatno preko očekivanja od 6,2 odsto. Naturalna prodaja porasla je dva odsto, takođe iznad očekivanja, zahvaljujući rastu na azijsko-pacifičkom i južnoameričkom tržištu, a uprkos nepromenjenoj prodaji na severnoameričkom tržištu. Poređenja radi, PepsiCo je zabeležio pad naturalnog obima u svom severnoameričkom segmentu napitaka od šest procenata

.Posmatrano po divizijama, zabeležen je prilično ujednačen rast naturalnog prometa. Divizija gaziranih napitaka , kao i sokovi, mlečni proizvodi i napici na bazi biljaka zabeležili su rast od dva odsto, dok je segment vode, kafe i čajeva zabeležio rast obima od jedan odsto.

Coca-Cola beleži kontinuirani rast prihoda nakon izbijanja pandemije

Izvor: Investopedia

Kada je u pitanju cenovni miks, cene su na severnoameričkom porasle pet procenata, dok su usled kursnih razlika najviše skočile u EMEA regionu i na južnoameričkom tržištu 19 odnosno 15 odsto, respektivno.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) porasla je sedam odsto na 0,74 dolara, iznad očekivanih 0,69 dolara. Operativni profit je porastao šest procenata, dok je ovaj pokazatelj mimo kursnih razlika rastao stopom od 13 procenata.

Uprava kompanije je povećala očekivanja u pogledu rasta organskih prihoda na nivou godine sa 8-9 na 10-11 odsto, iznad konsenzusa od 9,9 odsto. Rast prilagođenog EPS-a očekuje se u rasponu 7-8 odsto (ranije 5-6 odsto) sa 2,48 dolara prošle godine. Slobodan novčani tok (FCF) se očekuje na nivou od 9,5 milijardi dolara, s obzirom na očekivani operativni tok od 11,4 milijarde doalra i kapitalna ulaganja od 1,9 milijari dolara.

Akcije Coca-Cole zabeležile su rast na jučerašnjem trgovanju od skoro tri odsto na 55,6 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum