Nemački proizvođač kamiona i autobusa, Daimler Truck, stigao je danas do novog istorijskog maksimuma nakon što je kompanija objavila rekordnu profitabilnost za 2023. godinu i novi program otkupa sopstvenih akcija.

Kompanija je u prošloj godini zabeležila rast isporuka od jedan odsto na 526.053 kamiona i autobusa, sa prilagođenom operativnom marginom od 9,9 odsto u odnosu na 7,7 odsto prethodne godine.

Operativni profit je skočio 39 odsto na 5,5 milijardi evra, što je bilo iznad očekivanih 5,2 milijarde evra.

Takođe, uprava je najavila u narednih 24 meseca sprovođenje programa otkupa sopstvenih akcija vrednog dve milijarde evra, te isplatu dividende od 1,9 evra po akciji (prinos 4,3 odsto) u odnosu na prošlogodišnjih 1,3 evra.

Nastavljen rast operativnog profita (u mlrd EUR)

Izvor: Daimler Truck

Kompanija je najavila da bi tekuća godina mogla ostati na nivou 2023. usled „teških ekonomskih uslova“, a pad tražnje za kamionima se očekuje i na severnoameričkom i evropskom tržištu.

Prihod se očekuje u rasponu 55-57 milijardi evra u odnosu na prošlogodišnjih 55,9 milijardi evra, a EBIT na nivou od 5,4 milijarde evra, iznad konsenzusa od 4,6 milijardi evra.

Kompanija ima cilj da u 2025. godini operativna margina u industrijskom biznisu dostigne dvocifrenu stopu, nakon što se u tekućoj godini očekuje u rasponu 9,0-10,5 odsto.

Akcije Daimler Truck-a skočile su na današnjem trgovanju 17 procenata na 44,2 evra što je istorijski najviša vrednost ove akcije.

Izvor: Bloomberg, Daimler Truck, Momentum