Reperni indeks nemačkih akcija, DAX, izgubio je na vrednosti u tekućoj godini 12,4 odsto, spustivši se na 13.923,6 poena.

Ovogodišnji pad DAX-a predstavlja njegov najlošiji rezultat od 2018. godine, a bio bi kudikamo lošiji da u poslednjem kvartalu nije zabeležen oporavak od 15 odsto.

Od 40 članica indeksne korpe, 31 je zabeležila pad, a među nekolicinom dobitnika bili su vlasnik NIVEA brenda Beiersdorf, koji je skočio 19 odsto, osiguranje Munich Re sa rastom od 17 odsto, te energetska kompanija RWE koja je skočila 16 odsto. Gubitnike je predvodila nekretninska firma Vonovia koja je pala 55 odsto, potom online prodavac odeće Zalando sa padom od 52 odsto, te Adidas koji je prepolovio tržišnu kapitalizaciju.

Najveći dobitnici i gubitnici u DAX-u u 2022. godini

Nemačka privreda, kao i većina globalnih pandana, godinu je otpočela sa problemima u snabevanju usled konstantnih uskih grla koja su mučila industriju, da bi potom izbijanje rata u Ukrajini, visoka inflacija i pooštravanje monetarne politike doneli snažne recesione pritiske i visoku neizvesnost oko budućih izgleda.

Izvor: TeleTrader, Momentum