Nemačke akcije koje sačinjavaju reperni indeks, DAX40, okončale su današnje trgovanje iznad nivoa od 16.300 poena što je rekordna vrednost na zatvaranju ovog berzanskog pokazatelja.

DAX je sredinom maja nakratko oborio rekordnu vrednost postignutu tokom 2021. godine, da bi danas stigao do novog istorijskog maksimuma, završivši trgovanje u plusu od pola procenta na 16.310 poena.

Ova korpa najvećih nemačkih kompanija od početka godine nosi prinos veći od 17 procenata, nakon što je prošle godine pala oko 12 procenata ali uprkos tome nadmašila američke indekse.

Oporavak nemačkog tržišta akcija krenuo je već s kraja jeseni kada je bilo izvesno da će energetska kriza biti mnogo blaža nego što se očekivalo da bi se nastavio i u tekućoj godini nakon solidnih kvartalnih rezultata nemačkih kompanija. Tako se uprkos oporavku nemačkog tržišta ovom korpom akcija trguje uz PE racio od 11,4x što je daleko atraktivnije od američkog pandana S&P 500.

Uprkos snažnom rastu DAX i dalje ima atraktivne investicione fundamente 

Izvor: Bloomberg

Najveći doprinos rastu indeksa u 2023. godini dali su softverska kompanija sa SAP 30 odsto, te industrijski gigant Siemens koji je porastao 27 odsto, s obzirom da ove dve kompanije imaju najveći ponder u indeksnoj korpi. Veću stopu rasta od 37 odsto zabeležili su tehnološka kompanija Infineon,  kao i proizvođač sportske opreme Adidas, te BMW koji je skočio 35 odsto.

Na suprotnoj strani, među retkim gubitnicima u 2023. godini, bili su online prodavac odeće i obuće Zalando sa minusom od oko 20 odsto, te nekretninska kompanija Vonovia sa minusom od 14 odsto.

Izvor: Bloomberg, Momentum