Najveća svetska logistička kompanija, Deutshe Post, objavila je preliminarne rezultate poslovanja za treći kvartal koji su pokazali novi rekordni profit kompanije uprkos otežanim uslovima poslovanja.

Isporuke u B2C segmentu u odnosu na prošlu godinu zabeležile su oporavak u periodu jul-septembar nakon pada u prvoj polovini godine, dok su transportni obimi u B2B segmentu pretrpeli slabiju tražnju usled makroekonomske neizvesnosti.

Kompanija je u trećem kvartalu ostvarila operativni profit (EBIT) od oko 2,04 milijarde evra (rast od 15,2 odsto), dok je u prvih devet meseci ovaj pokazatelj skočio 12,7 odsto na 6,5 milijardi evra.

DHL segmenti, Globalne isporuke i Express, doneli su najveći deo EBIT-a u trećem tromesečju uz nastavak rastućeg trenda: 585 miliona evra i 1,01 milijardu evra, respektivno. EBIT u nacionalnom segmentu pošte i pošiljki (P&P) zabeležio je blagi pad na 285 miliona evra.

Usled rasta profita kompanije zabeležen je i pozitivan trend u pogledu generisanja likvidnosti. Slobodan novčani tok (FCF) dostigao je preko 1,5 milijardi evra u donosu na prošlogodišnjih 1,26 milijardi evra.

Kompanija će 8. novembra, za kada je planirana objava rezultata za treći kvartal, revidirati očekivanja za celu godinu koja su bila na nivou EBIT-a od 8,0 milijardi evra (+/-5 procenata).

Akcije Deutsche Post-a skočile su na objavu skoro šest odsto na 32,6 evra, dok od početka godine beleže minus od 42,3 procenta.

Izvor: Deutsche Post, Momentum