Nemački telekomunikacioni operater, Deutsche Telekom, objavio je poslovanje za četvrti kvartal iznad očekivanja, usled rasta tražnje na nemačkom tržištu i odličnih rezultata u američkoj podružnici T-Mobile.

Prilagođeni EBITDA posle troškova lizinga (EBITDA AL) u periodu oktobar-decembar dostigao je 9,96 milijardi evra, neznatno iznad očekivanja od 9,90 milijardi evra.

Prihod u istom periodu porastao je četiri odsto na 29,8 milijardi evra, neznatno ispod konsenzusa od 30,0 milijardi evra.

Uprava je izvestila da je ostvarila sve planirane ciljeve u 2022. godini uprkos negativnim efektima rastućih troškova energenata i dodatnih poreza uvedenih na tržištu Mađarske.

U 2022. godini Deutsche Telekom je ostvario rast prihoda od 6,1 odsto na 114,4 milijarde evra, pre svega usled rasta prihoda od usluga zo 10,6 odsto na 91,9 milijardi evra.

Prilagođeni EBITDA AL dostigao je 40,2 milijarde evra uz rast od 7,7 odsto.

Slobodan novčani tok (FCF AL) zabeležio je rast od 30,2 odsto na 11,5 milijardi evra. U tekućoj godini kompanija očekuje ovaj pokazatelj na neznatno višem nivou od 40,8 milijardi evra.

Kada je u pitanju najprofitabilniji biznis kompanije, američki T-Mobile, uprava očekuje da se ostvare sinergije od preuzimanja Sprinta u visini od 7,2-7,5 milijardi dolara, najmanje za petinu više u odnosu na prošlu godinu, dok se troškovi integracije u tekućoj godini očekuju na nivou nižem od milijardu dolara.

Akcije Deutsche Telekoma na današnjem trgovanju porasle su pola procenta na 21,2 evra, dok u poslednjih godinu dana registruju rast veći od 30 procenata.

Izvor: Reuters, Momentum