Nemačka logistička kompanija DHL Group objavila je kvartalne rezultate poslovanja koji su očekivano bili dosta slabiji u odnosu na prošlug godinu, dok je uprava smanjila očekivanja u pogledu profita do kraja godine i izglede za profitabilnost u srednjoročnom periodu.

Kompanija sada u tekućoj godini očekuje operativni profit (EBIT) od 6,2-6,6 milijardi evra u odnosu na ranije očekivani raspon 6,2-7,0 milijardi evra, s obzirom da se po navodima uprave oporavak globalne privrede usled geopolitčkih kriza i visokih kamata još uvek nije desio.

Veći deo očekivanog profita kompaniji će doneti DHL divizije u visini od 5,7-6,1 milijarda evra (ranije 5,7-6,5 milijardi evra), dok se EBIT nemačke pošte očekuje na nepromenjenom nivou od 0,8-1,0 milijarde evra.

Srednjoročno posmatrano, uprava kompanije očekuje EBIT u 2025. godini u rasponu 7,0-8,0 milijardi evra u odnosu na prethodnu prognozu operativnog rezultata iznad 8,0 milijardi evra.

Poslovanje u tekućem kvartalu bilo je pod velikim uticajem slabog globalnog privrednog razvoja i normalizacije transportnih usluga nakon pandemijskog buma koji je usledio u 2021. i 2022. godini.

Prihod u periodu jul-septembar oslabio je za 19,3 odsto na 19,4 milijarde evra, pre svega usled pada međunarodnih prihoda za 22,7 odsto.

EBIT u periodu oslabio je za 32,4 odsto na 1,37 milijardi evra, što je bilo u skladu sa očekivanjima tržišta.

Kompanija je smanjila prognozu operativnog profita u 2023. godini (u mlrd EUR)

Izvor: DHL Group

Posmatrano po segmentima, najveći pad su pretrpele DHL divizije, Express i Globalne isporuke, koje beleže stabilizaciju obima prometa, ali i dalje bez nagoveštaja oporavka. Ovi segmenti zabeleži su pad operativnog profita od 34,1 i 46,6 odsto, respektivno, dok je segment Globalnih lanaca ostvario rast EBIT-a od 10,5 odsto.

Nemačka pošta registrovala je pad EBIT-a od 28,6 odsto, pre svega usled inflacije troškova. Paketni obim prometa zabeležio je rast od sedam odsto, dok je promet pošte oslabio za četiri procenta.

Kada je u pitanju likvidnost, kompanija je u kvartalu zabeležila slobodan novčani tok (FCF) od 1,1 milijardu evra odnosno 2,5 milijarde evra u prvih devet meseci i izvesno će dostići planirani target FCF-a za tekuću godinu od oko tri milijarde evra.

Kompanija sprovodi program sticanja sopstveih akcija u obimu od tri milijarde evra (2022-24), a do sada je iskorišćeno 1,8 milijardi evra.

Akcije DHL-a na današnjem trgovanju beleže oporavak od tri odsto na 38,2 evra, dok od početka godine registruju rast od oko devet odsto.

Izvor: Reuters, DHL, Momentum