Kompanija Walt Disney objavila je rezultate poslovanja za period april-jun koji su bili iznad očekivanja investitora što je doprinelo snažnom skoku akcija.

Prihod u fiskalnom trećem kvartalu porastao je 26,3 odsto na 21,5 milijardi dolara, dok je prilagođena dobit po akciji (EPS) dostigla 1,09 dolara, što predstavlja rast od 36,3 odsto. Profit iz stalnog poslovanja više je nego dupliran na 2,12 milijardi dolara.

Skoku profitabilnosti doprineo je segment Parkovi i proizvodi sa operativnim profitom od 2,19 milijardi dolara (prošle godine 356 miliona dolara), dok je segment Medijskog sadržaja i zabave zabeležio pad operativnog profita od 32 odsto na 1,38 milijardi dolara.

Broj pretplatnika na Disney+ platformi dostigao je 152,1 miliona korisnika, što predstavlja rast od 31,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, ili 14,4 miliona u odnosu na prethodni kvartal (konsenzus rast od 9,8 miliona). Ukupan broj pretplatnika na svim platformama dostigao je 221 milion, što je gotovo identično Netflix-u koji je gubio korisnike u proteklim kvartalima. Ovaj podsegment generisao je operativni gubitak od 1,06 milijardi dolara, što je tri puta lošiji rezultat u odnosu na prošlogodišnji operativni minus od 697 miliona dolara.

Uprava je saopštila da su trenutno otvoreni svi tematski parkovi, da su posete dobre, dok se oporavak krstarenja kruzerima i povećanje stranih gostiju tek očekuju. Revidirana su očekivanja za ukupan broj pretplatnika do kraja 2024. godine na raspon 215-245 miliona sa 230-260 miliona. Trošak programskih sadržaja u tekućoj fiskalnoj godini se očekuje na oko 30 milijardi dolara, što je niže za tri milijarde dolara u odnosu na prethodnu prognozu.

Akcije Disney-a na Njujorškoj berzi skočile su u pred-trgovanju 7,4 odsto na 120,8 dolara.

Izvor: Reuters, Momentum