Američki medijski konglomerat, Walt Disney, objavio je rezultate za fiskalni prvi kvartal iznad očekivanja, te najavio smanjenje troškova kroz otpuštanje radne snage u cilju podizanja profitabilnosti.

Kompanija je u periodu oktobar-decembar ostvarila dobit po akciji (EPS) od 0,99 dolara, što je bilo iznad konsenzusa od 0,79 dolara, dok je prihod u kvartalu dostigao 23,51 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 23,43 milijardi dolara.

Boljem rezultatu od očekivanja doprinelo je poslovanje segmenta Parkovi koji je doneo za 21 odsto veći prihod od 8,74 milijarde dolara.

Uprava u narednom periodu planira smanjenje troškova za 5,5 milijardi dolara tako što će originalne sadržaje dovesti pod jedan krov, pored ESPN-ove sportske mreže i tematskih parkova, i kroz agresivna otpuštanja, koja su u ovom trenutku projektovana na 7.000 zaposlenih.

Striming servis Disney+ je dodao 1,4 miliona pretplatnika u kvartalu i dostigao ukupan broj od 104,3 miliona, što je rast od jedan odsto. Hulu i ESPN zabeležili su porast pretplatničke baze za dva odsto.

Disney’+ zabeležio gubitak pretplatnika prvi put od osnivanja 

Izvor: Reuters

Međutim, Hotstar je smanjio broj pretplatnika za šest odsto nakon što je izgubio prava na prenos kriket mečeva indijske Premijer lige, te je kao posledica toga ukupan broj Disney+ pretplatnika na kraju kvartala pao za 2,4 miliona na 161,8 miliona.

Disney+ je uspeo da smanji gubitke nakon što je kompanija okončala pristup „rasta po svaku cenu“ koji je bio zagovaran od strane prethodne uprave.

Segment poslovanja u čijem je centru ova usluga zabeležio je operativni gubitak od 1,1 milijardu dolara, skoro duplo lošije u odnosu na prošlu godinu, ali znatno bolje u odnosu na minus od 1,5 milijarde dolara u prethodnom kvartalu.

Međutim, Disney+ i Hulu zabeležili su pad prosečnog prihoda po korisniku, prouzrokovano slabijom kupovnom moći domaćinstava, nakon što je istrošen veći deo pandemijske ušteđevine.

Striming biznis je nastavio sa negativnim trendom novčanog toka, beležeći odliv koji se više nego udvostručio na godišnjem nivou na 2,16 milijardi dolara.

Uprkos tome, sadašnji čelnik kompanije, Robert Ajger, je rekao na konferencijskom pozivu da će zatražiti od odbora da kompanija ponovo otpočne isplatu dividendi do kraja kalendarske godine.

Akcije Disney-a skočile su 4,4 odsto na 116,6 dolara na početku trgovačkog dana, čime su povećale rast od početka godine na oko 34 odsto.

Izvor: Investing, Momentum